Опасни са и течението, и влагата

Причини и признаци на дихателните инфекции

Когато казваме, че една котка се е простудила, обикновено се разбира някаква респираторна инфекция. А се проявява под въздействието на неблагоприятни фактори на външната среда - течение, влага и стрес

Те важат с пълна сила и по отношение на възпалителните заболявания, възникващи след преохлаждане. Като например цистит при котка, започнал, след като оперираното животно е лежало на студен под. Или пък остър стадий на артрит при стар котарак, след като го е навалял студен дъжд.

Как се проявява инфекцията?

Най-честите признаци са запушен нос, носни изтечения, кихане и слъзотечение. Липсата или намаленият апетит са следствие и на това, че котката с хрема не може да почувства миризмата на храната.

Възможни са и потиснатост, вялост и повишаване на температурата.

Всъщност котките не се простудяват лесно

За възникването на болестта е необходимо не само да има течение или влажност, но и допълнителни фактори. Например грешки в храненето

Най-честата причина за простуда при котките си остава проветряването: с широко отворен прозорец или пък постоянно отворено малко прозорче.

Оказват влияние и друго заболяване, свързано с имунодефицит; стрес; глисти и др.

Основни причини котката да се простуди течение; отворени прозорци - дори за малко; седене на постоянно отворено малко прозорче; повишена влажност и др.

Към допълнителните фактори можем да отнесем неправилно отглеждане в тесни пространства, стрес и др.