Основната дейност в овощната градина сега е резитбата. По принцип не всеки градинар се решава да я прави, защото има много тънкости. Който иска обаче, може да се научи, разбира се, искат се знания и опит.

За да е правилна резитбата, трябва да има здраво срастване и съподчиненост между скелетните части, подходящ наклон и правилно разположение на скелетните части в короната.

А ето и основни принципи:

. Здравината на срастване се определя от ъгъла на отклонение, броя на клоните, израснали от съседни пъпки и от дебелината им.

. За скелетни клони се избират клончета, които израстват от водача под ъгъл 45-60°. Не се оставят тези от остър ъгъл, тъй като лесно се чупят.

. На един етаж не се оставят повече от 4 скелетни клона. Тя трябва да са отдалечени пъпки пъпки, а също и разположени по височината на водача.

. Правилото е, че най-слабо се съкращават продължителите на клоните от първи етаж, а разположените по-нагоре – по-силно.

. Централният клон, когато формировката има водач, трябва да бъде най-добре развит. След него най-ниско разположените скелетни клони или полускелетни рамена. Всеки следващ клон трябва да бъде подчинен (по-слабо растящ) на по-долните.

. Най-равномерно обрастване с плододаваща дървесина се постига, когато наклонът е около 30° спрямо хоризонталната.

. При резитбата се запазват клони и клончета, които растат настрани, тези нагоре и към вътрешността на короната, се премахват.

. Премахват се силните клонки, които конкурират водача и другите скелетни клони. Съкращаване се прави само, когато е необходимо израстване на ново скелетно разклонение.