Нови антибиотици от мравки разработват учените

13 февруари 2018
Агробизнес
0
2709
 

. Много видове мравки използват доста мощни антимикробни средства, за да се защитят

Мравките, като хората, са склонни към определени болести. За да се борят с бактериите, които ги причиняват, насекомите произвеждат свои собствени антибиотици.

Екип от университета в Северна Каролина (САЩ) доказал, че мравките могат да помогнат на хората за създаването на нови лекарства.

След сравнителен анализ изследователите установиха, че много видове мравки използват доста мощни антимикробни средства срещу бактериите

Любопитно е, че те откриват и още няколко вида, които като цяло не могат да произведат антимикробно химическо съединение.

Така че тези мравки са развили по-хитри системи за защита, които също са полезни за изучаване.

"Тези данни показват, че мравките могат да се превърнат в източник на нови антибиотици в бъдеще за борба с човешките заболявания", казва водещият автор Клинт Пеник.

Неговият екип е избрал за изследванията представители на 20 вида мравки : те са били третирани със специален разтворител, за да се вземат проби от вещества от повърхността на тялото на всяка мравка.

Полученият разтвор след това се въвежда в бактериална суспензия и растежът на тези бактерии се сравнява с този на контролната група.

Ако бактериите в някоя от "мъртвите течности" нарастват по-бавно, отколкото в контролната група, това означава, че веществото съдържа антимикробен агент.

Резултатите показват, че от изследваните 20 вида мравки, 12 произвеждат ефективни антибактериални вещества. "Създателят" на най-мощния антибиотик е мравката Solenopsis molesta. При нея за пръв път бе забелязана способността за създаване на антимикробно вещество.

Според авторите търсенето на видове насекоми, които произвеждат мощни антимикробни съединения, е много важно, но не по-малко важно е изследването на мравки, лишени от химическа защита.

Това е откритие, тъй като се предполагаше, че абсолютно всички мравки знаят как да създават уникални антибиотици.

"Мислехме, че всеки вид мравки ще произвеждат поне някои антимикробни средства, вместо това изглежда, че много от тях са намерили алтернативни начини за предотвратяване на инфекции, които не разчитат на антимикробни химикали", отбелязва Пеник.

Неговите колеги добавят, че сега те имат посока за нови търсения: те трябва да изучат близките роднини на тези 12 вида, които показват добра антимикробна активност.

Също така е важно да се изследва колко разнообразна може да е защитата (в зависимост от спектъра на действие на бъдещото лекарство, базирано на съединението).

И накрая, още една област за проучване са алтернативните стратегии за защита, разработени от мравки, които не могат да произвеждат антибиотици.

Въпреки че не е напълно ясно как успяват да оцелеят, учените са сигурни, че съществуват някои тайни механизми за борба с бактериите.

Източник Royal Society Open Science

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
765
0

През 2018 в Украйна ще бъде прибрана рекордно голяма зърнена реколта, което ще бъде постигнато благодарение на рекордната царевична реколта – 34.8 млн. тона. Към 1.11.

4221
0

Вчера агропазарите отскочиха, повлияни от подкрепата на повишените апетити на купувачите при текущите ценови нива, както и от перспективите за значително по-ниските баланси,

2223
0

„Националната служба за съвети в земеделието заема важна роля в сектора. 20 000 земеделски производители се възползват от безплатните консултации за млади фермери и малки стопани по средно 3-4 пъти

630
0

Днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представя на редовното заседание на правителството годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г.

1287
0

Това ще стане на 22 и 23 ноември във Виена, Австрия, където ще се проведе конференцията за развитие на растителните протеини в Европейския съюз. Събитието е организирано от австрийския министър на

Още от Фермер
252
0

Чатботове да дават съвети на земеделци, а организациите им да влязат в регионални хъбове. Тези идеи възнамерява да реализира Националната служба по съвети в земеделието,

1692
0

Наред с парапелността на питите пчелите се стремят да подържат между тях определено разстояние. Това разстояние (големина на междурамково пространство) е обикновено от 10 mm до 13 mm,

468
0

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промяна на Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти,

9999
0

Президентът Владимир Путин вдъхва нов живот на руското птицевъдство, което е хранело гражданите на Съветския съюз преди неговия разпад. Това е и неговият отговор на американските санкции и

531
0

Journal of Agricultural and Food Chemistry обяви откриването на нов тип чаено растение. Храстът, растящ в планините на южен Китай, практически не съдържа кофеин.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Румънският централен защитник Козмин Моци е преподписал договора си с българския шампион “Лудогорец” до лятото на 2021 г. Това твърди румънското издание fanatik.ro. Емблематичният за разградчани футболист, на който има кръстена трибуна на клубния стадион, пристигна в отбора през 2012 г. Той влезе в историята на “Лудогорец” със спасените 2 дузпи

3-годишната Кая е родена с изключително рядък синдром, за който родителите й се борят да докажат три години Десетки споделят историята във фейсбук, създава се благотворителен онлайн базар "Ако в този живот ни беше даден избор да посочим един-единствен ден, който искаме да се повтори, без да се замислим, щеше да е днес.

Отива да обсъжда въпроса на 7 декември в Москва Гърция е заинтересувана газопроводът “Турски поток” да бъде продължен на нейна територия. За целта гръцкият премиер Алексис Ципрас отива на визита в Москва на 7 декември и ще разговаря с руския президент Владимир Путин. Ципрас ще се срещне и с колегата си Дмитрий Медведев.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа