Сърбия с голям потенциал за износ на мед - за година изнася 3 371 т за 15 млн. долара

13 февруари 2018
Пчеларство
0
4527
Няма снимка
Сръбските потребители на мед трябва да внимават какъв мед и пчелни продукти купуват по пазарите
 

Въпреки скандала за фалшив мед и следи от антибиотици преди няколко години, сърбите атакуват международните пазари и изнасят мед, припомня  beetime.eu. Тогава от 182 проби 7,2% от контролите установяват, че медъте чиста фалшификация, а в 3,6% от пробите има и следа от антибиотици. Сръбската ветеринарна инспекция изтегля този мед от пазара, защото анализът установява, че тези продукти не отговарят на определеното качество и сигурност, е позицията на миналата Министерството на земеделието, горите и управлението на водите.

Контролът на меда обикновено се провежда през март заедно с Асоциацията на пчеларите в Сърбия , като тази проверка е извършена на 182 проби мед от местните производители на големи и малки магазини, както и на мед на пазара. Целта е да се открие фалшивият мед на пазара.

И въпреки скандала компания "Медино" успява да подпише споразумение за дистрибуция на 100% естествен мед с американска дистрибуторска компания от Ню Джърси. Сръбският мед ще се продава под собствените марки на "Медино" - Woodland и ZiZu - в над 1000 магазина в Съединените американски щати. Това сътрудничество ще обхване и разпространението на други пчелни продукти, като пчелно млечице, прополис и цветен прашец.

Изпълнителният директор Дарко Мандич отбелязва, че Сърбия има изключително голям потенциал за износ на мед, доказателство за което е износът от миналата година на 3 000 тона сръбски мед. Той обяви, че делът на "Медино" в износа на мед от Сърбия е 50%, което ги прави най -големия износител на мед в на Балканите. Договорите за износ на мед за тази година вече са подписани с Норвегия, Германия, Франция, Италия, Холандия и регионални страни , твърди Мандич.

Какво е противоречиво в изявленята и на какво трябва да се обърне внимание на потребителят

По отношение на тези производители на мед клиентите трябва в бъдеще да обръщат внимание кои серии, партиди от мед са били оттеглени и как да си купят безопасен продукт, напомнят от сръбското агроминистерство. Резултатите от анализа на меда показва, че в 10% от пробите от мед е с атипичен външен вид, цвят и добавени ароматни продукти. В 55% от контролираните проби е установено голямо количество HMF (Hydroxymethylfurfural) , а дорустимито количество е от 40 милиграма на килограм мед. HMF е естествена съставка на меда, но в природния продукт е много малка, средно не повече от 5 милиграма на килограм. При по-висока концентрация е възможно медът да се прегрява или да е фалшив. В 7.2% от пробите е установена повишена концентрация на захар , което означава, че медът е фалшив, а в 3,6% са открити остатъци от пестициди.

Асоциацията на пчеларите в Сърбия от години предприе редица действия, за да предотврати разпространението на фалшив мед на сръбския пазар. През 2013 г. Сърбия е изнесла 3 371 тона мед , брутната стойност от 15 млн. долара, което е с 74% повече от износа на говеждо месо от Сърбия. Средният брой кошери в пчелин в Сърбия е 49, което е увеличение от 69% спрямо предишни години.

Източник: www.politika.rs

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
477
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

2727
0

Някои параметри на интериора на пчелните гнезда имат за пчелите, напочнят специалистите от beehoney-bg.eu и обясняват защо. Относно непрекъснатостта на пчелната пита В естествените жилища на пчелите

10143
0

Конструкцията на корпусните кошери, използвани у нас, а и в целия свят, са много разнообразни. Интериорът на корпусите им задължително трябва да бъде приспособен към биологията на пчелите.

30456
0

Пчелният мед е продукт, който съдържа голямото количество захари. А голямото количество захари е причина за високото осмотично налягане в него, което ограничава размножаването на микроорганизмите,

22653
0

При прослушване, гладуващите пчелни семейства издават приглушен шум, наподобяващ шумоленето на сухи есенни листа, напомнят професионалните пчелари на beehoney-bg.eu.

Още от Фермер
2664
0

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

648
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

4626
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

342
0

Сега в Ямболска област няма огнища на болестта "птичи грип", съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Това са показали взетите в началото на месеца проби от всички

189
0

Сега в Ямболска област няма огнища на болестта "птичи грип", съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Това са показали взетите в началото на месеца проби от всички

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След близо седем часа напрегнати разговори завърши заседанието на малката коалиция в Министерския съвет. Преди минута от сградата излезе и вицепремиерът Красимир Каракачанов, но без да коментира какво са решили патриотите. Двамата останаха сами в кабинета на Симеонов. Лидерите трябваше да изберат заместник на вицепремиера в оставка Валери Симеонов.

Германия бе на косъм от това да завърши 2018-а с положителен резултат, но най-скъпият защитник в историята на футбола Върджил ван Дайк остави горчивия вкус за бундестима. Бранителят на “Ливърпул” донесе равенството на Холандия 2:2 в продължението на двубоя от дивизия А на Лигата на нациите в Гелзенкирхен.

Ще има ли нов човек на мястото на Валери Симеонов в Министерски съвет и с колко вицепремиери продължава министър-председателят Бойко Борисов. Отговор на тези въпроси ще има още утре, научи "24 часа" от отлично информирани. Идеята е персоналната (евентуално и структурна) промяна в правителството да бъде гласувана в Народното събрание още до края на

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа