Внимателно с торовете в лозята

13 февруари 2018
В лозята
0
22743
Няма снимка
Правилното подхраненото лозово растение през пролетта може да даде наесен по-едри и вкусни гроздове
1 2 3
 

Какво да е съотношението азот-фосфор-калий

Хармоничната комбинация от хранителни вещества е основният принцип при прилагането на минерални торове при лозите и асмите.

Става опасно, когато се прекали с азота напролет, както и, когато се внасят амониеви торове през лятото или преди цъфтежа.

Като следствие може да си навлечете за догодина влошено зимуване и разредени гроздове.

С излишък от азот издънките и корените зреят по-зле и по-лесно измръзват.

Може да се стигне и до по-лесното заразяване с болести, като гниене, оидиум, мана - тяхната поява в тези случаи става още по--рискова, ако има недостиг калиеви торове.

Ако забележите, че дадени лози имат прекалено силен растеж, то тогава дозата азот трябва да се намали с една трета или с четвърт спрямо внесените количества през миналата година.

Лозата консумира основно за храна азот, фосфор и калий - в съотношение 1:1,5:3.

Те могат да бъдат променени, ако е необходимо и ако диагностика /почвена или листна/ го е доказала.

Няколко тайни - кога какво може да ви се наложи

Например, ако лозите растат много слабо поради липсата на азот, трябва да увеличите дела му и да достигне от 1 на 1,5.

Дозата на фосфорните торове се увеличава само след като лозите са израстнали, а не са съвсем малки, защото иначе може да се случи и обратния ефект.

При тежки почви могат да се намалят дозите на калиевите торове.

Тъй като суперфосфатът има кисела реакция, той е подходящ за некисели почви, в противен случай причинява пожълтяване на листата и намаление на добива.

Оборският тор е основният органичен тор в лозарството. В 1 тон добре разложен тор се съдържат: азот 4,5-5 кг, 2,5-3 кг фосфор, 6-7 кг калий. Има и сяра, калций, магнезий, желязо, бор, цинк, манган, молибден и др. микроелементи.

Но внимание...

Пресният оборски тор /който не е за препоръчване/ съдържа 3 пъти повече азот, докато фосфорът и калият са в почти същото количество кат в угнилия.

В птичия тор съдържанието на елементите е 3-5 пъти по-високо, отколкото в оборския. В тон суров птичи тор има: 16,3 кг азот, 15,4 кг фосфор, 8,5 кг калий, 24 кг калций и 7,4 кг манган.

Съвет:

През пролетта се внасят дажби от птичия тор, но разреден тор с вода - на шербет, и се добавят малко фосфорни и калиеви торове за балансиране на излишния азот.

При лозята органичните торове се прилагат веднъж на 4-5 г.есента - до 20 кг на храст в пътеката на дълбочина 40-50 см, заедно с фосфорни и калиеви.

Допълнение към съветите за най-правилно подхранване

Важно е лозарят да спазва общия брой на извършените подхранвания и времето, през което се правят. Общо може да се каже, че се тори три пъти:

Първото - в най-ранна пролет, около март.

На лоза обикновено се дават около 40 грама карбамид, равно количество суперфосфат, и около 30 грама калиеви торове. След процедурата гроздето се загрибва отново.

Второто - в края на пролетта. Това е времето, когато листата и многобройните леторасти нарастват доста интензивно.Едновременно с карбамид обикновено се използват специални фосфорни и калиеви торове.Пропорциите са същите като при първото торене.

Водата и торовете трябва да попиват в почвата до около половин метър, така азотът ще достигне кореновата система много по-бързо.

Третото - в момент, когато първата реколта вече узрява, т.е. през есента.

По това време гроздето се нуждае изключително от фосфорни и калиеви съединения. Карбамидът не трябва да се използва.

Още за карбамида

Ценни съвети от наши и руски лозари

За да използвате възможно най-малко различни токсични химикали, а да предпазите растенията от различни заболявания, можете да ги напръскате със специален уреен разтвор.

Тази обработка е в състояние да предпази лозата от различни патологии и в същото време ефективно да унищожи огромен брой вредни насекоми.

За да се извърши висококачествена обработка срещу вредители, да се разтваря около 500-700 г карбамид в 10 литра вода.

С този разтвор да се пръска още в първия пролетен месец, когато пъпките все още не са разцъфнали.

Може да се повтори есента след листопада. Това пази от вредители, и подхранва.

Уреята не дава отрицателни последици

Положителните обаче са много.

Сред тях са:

половината от нейното съдържание е азот и лесно се абсорбира от растенията,

подходяща е за листно торене, не причинява изгаряния на листата и наранявания;

уреята в почвата се превръща в лесно усвоим азот. Той от своя страна ефективно и пълноценно подхранва лозите и асмите за възможно най-дълго време.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
14148
0

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

16758
0

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

21825
0

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

15381
0

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

25137
0

Няколко съвета трябва да се помнят винаги Почти всеки любител винопроизводител поне веднъж в живота си се е сблъсквал с болести по виното и се е чудил и питал как да ги лекува.

Още от Фермер
0
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

1224
0

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

504
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

3681
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

288
0

Сега в Ямболска област няма огнища на болестта "птичи грип", съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Това са показали взетите в началото на месеца проби от всички

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ще има ли нов човек на мястото на Валери Симеонов в Министерски съвет и с колко вицепремиери продължава министър-председателят Бойко Борисов. Отговор на тези въпроси ще има още утре, научи "24 часа" от отлично информирани. Идеята е персоналната (евентуално и структурна) промяна в правителството да бъде гласувана в Народното събрание още до края на

Уникалното съкровище в глинено гърне, което бе открито това лято на нос Калиакра, ще бъде показано за първи път на 13 декември. Новината съобщи пред "24 часа" директорът на НИМ доц.д-р Бони Петрунова, под чието ръководство се извършва проучването на Калиакра. "Тази година бе успешна не само за мен и моя екип, но и за повечето колеги от музея.

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа