Видове корони при ябълките

13 февруари 2018
Овошки
0
27720
1 2 3 4 5 6
 

В практиката са известни различни видове корони, по които се формира ябълката.

Те биват закръглени или плоски, със или без водач.

От закръглените корони с водач при силните и средносилните сортоподложкови комбинации се прилагат подобрената етажна и свободнорастяща. В гъстите насаждения намират приложение разновидностите на вретено, водещи началото си от пирамидалната корона и плоската по форма на короната палмета.

Палмета с наклонени клони

Подходяща е за дървета с умерен растеж

Формирането на ябълковото дърво като палмета се препоръчва за дървета върху умеренорастящи подложки.

Плоската форма на короните прави тази система на формиране подходяща не само за промишлените насаждения, а и за дворните и вилни овощни градини.

Палметата се състои от водач и няколко етажа от по два скелетени клона, разположени срещуположно по посока на реда, при което короната има плоска форма. Обикновено се формират по 4 и по-рядко по 5 етажа на дърво. Междуетажните разстояния са от 50 до 80 см в зависимост от растежната сила на дърветата.

Стъблото е с височина 50-60 см. Върху скелетните клони няма скелетни разклонения, а обрастващи клонки, наречени рамена.

Най-силни са скелетните клони от първия етаж, а всеки следващ етаж е подчинен по размери на предишния. Обрастващите клонки върху първия етаж са най-много на брой и при резитбата за плододаване се оставят най-дълги.

Клонките, разположени в по-ниските части на клоните са по-големи по размери от по-горе разположените.

Как става формирането

При формиране скелетните клони се оставят първоначално да растат изправени, за да достигнат определена дължина за съответните етажи, след което се наклоняват под ъгъл 40-45 градуса спрямо хоринзоталата.

Прикрепването им под необходимия наклон се осъществява посредством привързване за телена конструкция, която трябва да се изгради още през първите 1-2 години след засаждане на дърветата.

При липса на телена конструкция наклоняването може да стане и посредством привързване на клоните за кръстосано разположени и привързани за стъблото колове или за колове, забити в редовете, които се оставят с височина 50-60 см.

Резитба след засаждане

Най-добре се формира палмета, когато новозасаденото дръвче е еднолетка. Ако засаждането е извършено през есента, първата резитба се извършва през пролетта на следващата година.

Дръвчето се съкращава на 70 см над пъпка, която се намира откъм страната на изрязания чеп на подложката.

Всички предивременни клончета на височина 40-50 см от повърхността на почвата се премахват, а тези в зоната, където ще израстат бъдещите скелетни клони и водачът се съкращават на по две пъпки.

От оставените пъпки на най-горната част на ствола покарват 5-7 леторасли. През май, когато те са с дължина 8-10 см, се извършва филизене на всички излишни леторасли, като се запазват само най-високо разположените 4-5

Летораслите непосредствено под най-горния леторасъл се пензират над 2-3 листа.

В началото на юли на подходящо място се избират три най-силни леторасъла - един за водач, обикновено най-горният, и два за скелетни клони.

Летораслите, предназначени за скелетни клони, трябва да излизат от противоположни страни на дръвчето и откъм междуредието, да не са от съседни пъпки и да са на разстояние 10-12 см един от друг. Останалите леторасти се превиват. При добри грижи летораслите трябва да достигнат 120-150 см.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
9621
0

Обезпечава нуждата им от храна Есенното торене е важна част от агротехниката на овощните дръвчета, тъй като им осигурява основната част от храната, която е нужна за правилния им растеж и развитие,

9099
0

Сортът представлява мутация на Златна превъзходна, открита в Ажан - Югозападна Франция. В Западна Европа е познат и под името Голденшийн. Дървото има умерен растеж.

3501
0

Дървото има умерен до силен растеж. Плододава предимно на едно- и двегодишна дървесина. Сортът има отлична родовитост. Плодовете са средно едри до едри, конични до закръгли, с асиметрични половинки.

7200
0

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

23706
0

. Повечето овощни видове предпочитат добре огрявани от слънцето места, които са добре защитени от ветровете. . Най-ниските и затворени места не са подходящи за засаждане на овощни дръвчета. .

Още от Фермер
126
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

1386
0

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

504
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

3861
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

288
0

Сега в Ямболска област няма огнища на болестта "птичи грип", съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Това са показали взетите в началото на месеца проби от всички

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германия бе на косъм от това да завърши 2018-а с положителен резултат, но най-скъпият защитник в историята на футбола Върджил ван Дайк остави горчивия вкус за бундестима. Бранителят на “Ливърпул” донесе равенството на Холандия 2:2 в продължението на двубоя от дивизия А на Лигата на нациите в Гелзенкирхен.

Ще има ли нов човек на мястото на Валери Симеонов в Министерски съвет и с колко вицепремиери продължава министър-председателят Бойко Борисов. Отговор на тези въпроси ще има още утре, научи "24 часа" от отлично информирани. Идеята е персоналната (евентуално и структурна) промяна в правителството да бъде гласувана в Народното събрание още до края на

Уникалното съкровище в глинено гърне, което бе открито това лято на нос Калиакра, ще бъде показано за първи път на 13 декември. Новината съобщи пред "24 часа" директорът на НИМ доц.д-р Бони Петрунова, под чието ръководство се извършва проучването на Калиакра. "Тази година бе успешна не само за мен и моя екип, но и за повечето колеги от музея.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа