Пазарът за украинския мед става все по-голям. Причината - подобряване на контрола върху качеството на меда

10 февруари 2018
Пчеларство
1
18873
Няма снимка
Географията на продажбите на украинския мед непрекъснато се разширява. Снимка infoindustria.com.ua
 

Какво позволи да се увеличи пазарът за украински мед? На първо място - подобряване на качеството, категорични са анализаторите. Много украински компании износители са създали свои собствени лаборатории или използват чужди лаборатории за контрола на готова продукция, информира agroportal.ua

Какви видове мед се произвеждат в Украйна и кои се използват за износ

70-80% от украинския мед е слънчоглед мед. По очевидни причини това е и основният продукт, който се изнася. В допълнение, Украйна произвежда елда, акация, лимонов мед - това са видовете, които са на разположение за закупуване в търговията на дребно. Съществуват и други сортове, но те се считат за изключителни и официалната търговия с тях практически не се провежда.

Кои региони са основните доставчици на мед? Къде в Украйна пчеларството е по-развито

Преобладаващо пчеларството е съсредоточено на изток и на юг - основната стока е слънчогледовият мед. В западната и централната част на Украйна в допълнение към меда от слънчоглед се произвеждат мед от елда и липа. Последните два вида мед също са много търсени.

Къде се изнася украински мед - географията на продажбите се разширява

Най-активно - в европейските страни (Полша, Франция, Германия) и Съединените щати. Украинците планират да проучат подробно пазарите за продажби в Азия (по-специално Китай) и Близкия изток, но засега няма активни доставки. Преди това износът е бил изцяло в Русия. Европа и Съединените щати са много взискателни към качеството на меда, но украинските медопроизводители успешно се справят с изискванията. Украинският мед  е силно конкурентен в това отношение.

В Украйна, освен частни лаборатории, има само 2 официални за изследване и контрол на меда. Един такъв анализ струва около 2,5 хил. юана.

Откъде идва медът от антибиотици

Ако пчелите, лекувани с антибиотици, които са забранени (много пчелари все още го правят), следите им остават в меда, а Европа не купува такъв продукт.

1 от МЕДАР на 10 февруари 2018
Украински мед с уран от Чернобил. Да ви е вкусно!! По времето на Костов мутрите внасяха радиоактивно украинско мляко на прах

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
2646
0

Някои параметри на интериора на пчелните гнезда имат за пчелите, напочнят специалистите от beehoney-bg.eu и обясняват защо. Относно непрекъснатостта на пчелната пита В естествените жилища на пчелите

9747
0

Конструкцията на корпусните кошери, използвани у нас, а и в целия свят, са много разнообразни. Интериорът на корпусите им задължително трябва да бъде приспособен към биологията на пчелите.

29691
0

Пчелният мед е продукт, който съдържа голямото количество захари. А голямото количество захари е причина за високото осмотично налягане в него, което ограничава размножаването на микроорганизмите,

22428
0

При прослушване, гладуващите пчелни семейства издават приглушен шум, наподобяващ шумоленето на сухи есенни листа, напомнят професионалните пчелари на beehoney-bg.eu.

7659
0

Кои бяха ненормални състояния на пчелните семейства? Това са аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: слаби пчелни семейства,

Още от Фермер
459
0

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

378
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

3159
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

171
0

Сега в Ямболска област няма огнища на болестта "птичи грип", съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Това са показали взетите в началото на месеца проби от всички

8874
0

Пийте вода Голямото количество вода, която поемате, със сигурност ще залъже глада и е гаранция за добро здраве. Водата извежда токсините от тялото, запълва стомаха и създава усещане за ситост.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уникалното съкровище в глинено гърне, което бе открито това лято на нос Калиакра, ще бъде показано за първи път на 13 декември. Новината съобщи пред "24 часа" директорът на НИМ доц.д-р Бони Петрунова, под чието ръководство се извършва проучването на Калиакра. "Тази година бе успешна не само за мен и моя екип, но и за повечето колеги от музея.

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Специализираният съд неуважи молбата за изменение на мярката и остави в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви-Вълчо. Той и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа