Новината за самостоятелното финансиране на Селскостопанска академия /ССА/ се появи сред научните среди след като преди дни стана факт приетият на първо четене Закон за изменение и допълнение на Закона за Селскостопанска академия.

Пред вестник "Български фермер" от немалко научни звена - институти и опитни станции, откровено ни отговориха, че това много не им се вярва да бъде допуснато в пълна степен и затова ще очакват да видят какви клопки в текстовете на закона са им заложени при второ четене.

В проекта обаче е записано, че ще се въвежда принципа на автономност в областта на финансирането на Академията и това трябва да увеличи нейната научна свобода.

Също така ще се възстанови демократичното и академично начало, което трябва да доведе до нейната равнопоставеност с другите научни организации, като например БАН и държавните висши училища.

Предложена е законова промяна, която е насочена изцяло към превръщането на селскостопанската наука във фактор за развитие на земеделския сектор - това трябва да става занапред на базата на нови знания и иновационни дейности.

Още - заложена е и проследимост на резултатите от създаване на качествен научен продукт и реализация на цялостни агропроекти в обществен интерес.

Екипите на институтите и другите научни звена твърдят, че се надяват най-накрая да получат подходящи условия за труд, в смисъл наю-вече на гарантиране на достойни възнаграждения.

Пред в."Български фермер" шефът на ССА проф. Васил Николов заяви, че съвсем по нов начин е предложил да се избират шефовете на институтите и очаква това да се хареса на всички тях.