Сортовете изискват своята “подстрижка”

09 февруари 2018
В лозята
0
17874
Няма снимка
Формировка Кордон Роая
1 2 3 4
 

От нея зависят и междуредовите разстояния

Изборът на формировка за лозата или асмата се определя не само от желанието на собственика, но и от екологичните условия и специфичните особености на отделните сортове лози.

Формировките за районите, където се образуват често (повече от един път на 10 години) екстремни минимални температури под минус 15-18°С, могат да бъдат от приземните - Чаша и Гюйо.

Лозите, формирани по Гюйо, са по-продуктивни и позволяват механизиране на голям брой агротехнически мероприятия.

Изискват се междуредови разстояния 1,8-2,2 м, а вътре в реда 1-1,2 м.

Тази формировка налага и загребване на плодните пръчки през есента и отгребване напролет.

Лозите, формирани по Гюйо растат най-добре на трижична подпорна конструкция.

В районите, където няма опасност от образуване на екстремни минимални температури, е възможно да се използват нискостъблени, средно и високостъблени формировки на лозата.

От нискостъблените с височина на стъблото 50-60 см за най-перспективни се смятат стъблен Гюйо и едностъблен двустранен кордон.

От средностъблените формировки с височина на стъблото 60-80 см внимание заслужават средностъблен Гюйо, кордон Роая, кордон Казнав и едностъблен двустранен кордон.

Могат да се отглеждат при разстояния на засаждане 2-2,5 до 2,8 м в междуредието и в реда - от 0,8-1-1,2 м до 1,4 м.

За интензивно лозе са най-подходящи средностъбленият Гюйо и едностъбленият двустранен кордон.

Това е, защото те създават възможности за по-голяма продуктивност на сортовете, създават по-добри условия за проветряване, намаляват ръчните операции и безпрепятствената употреба на хербициди.

При още по-големи площи както и при наличие на широкогабаритна техника, е най-добре да се изберат някои от високостъблените формировки като високостъблен Гюйо, видоизменен Мозер, Омбрела, Пергола, Вертико.

Височината на стъблото, което се формира е 1,2-1,5 метра.

Тези формировки изискват междуредови разстояния 3-3 -2-3 -4 м, и 1,2 - 1,4-1,6 м вътре в реда.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
14067
0

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

16713
0

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

21699
0

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

15363
0

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

25119
0

Няколко съвета трябва да се помнят винаги Почти всеки любител винопроизводител поне веднъж в живота си се е сблъсквал с болести по виното и се е чудил и питал как да ги лекува.

Още от Фермер
279
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

2394
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

7776
0

Пийте вода Голямото количество вода, която поемате, със сигурност ще залъже глада и е гаранция за добро здраве. Водата извежда токсините от тялото, запълва стомаха и създава усещане за ситост.

6102
0

Районът на Кония, разположен в Анадолското плато, е един от най-предпочитаните за отглеждане на пшеница в Турция. На пръв поглед природните дадености с нищо не подсказват,

5211
0

Специалисти обясняват защо С осигуряване на правилно положение на главата на коня по време на хранене ще избегнете много бъдещи проблеми. Храненето от пода осигурява правилно положение на зъбите на

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Специализираният съд неуважи молбата за изменение на мярката и остави в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви-Вълчо. Той и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари.

Градът Кипариси в Месиния, Пелопонес, потъна в скръб, след като три 15-годишни момчета са загинали в ужасяваща катастрофа, пише greekcitytimes.com. До инцидента се стигнало, след като едното от тях тайно е взело колата на баща си. Трите момчета си тръгнали от училище, час след като дошли, и потеглили с колата на бащата на едното дете.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа