Проектите, които предстои да бъдат разгледани по подмярка 4.2, вече са получили от 53 до 46 точки при първия прием

По една от най-атрактивните подмерки от Програмата за развитие на селските райони, която действа в периода 2014 - 2020 г. - 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”, се дава шанс за финансиране на нови проекти, предложени за одобрение по време на първия прием.

Това стана възможно след заповед на министъра на земеделието, храните и горите в началото на януари 2018 г., с която бюджетът по подмярката се увеличава с левовата равностойност на 49 500 000 евро.

Към момента по подмярка 4.2 в Държавен фонд “Земеделие” са сключени 198 договора с обща стойност на безвъзмездната финансова помощ 289 981 343 лв.

Всички инвестиционни предложения по тях са получили до 55 точки ранкинг при разглеждането, класирането и одобряването им.

С допълнително определените 49 500 000 евро ДФ “Земеделие” - РА ще започне разглеждането на още 132 проекта получили по-малко от 55 точки след извършването на предварителна проверка за съответствие с критериите за подбор, съгласно изискванията (Приложение 7 от Наредба 20 от 2015 г.).

Прогнозният размер на безвъзмездната помощ за тях възлиза на 124 520 587 лв., което представлява 130% от определения за наддоговаряне бюджет.

Максималният размер на инвестиционните разходи за проекти на един кандидат по подмярката е намален от 3 млн. на 2 млн. евро.

Изискването е заложено в одобрената от ЕК Програма за развитие на селските райони до 2020 г. Корекцията е направена с цел повече компании да се възползват от инвестициите.

Важно е:

Кандидати, чиито проекти имат по-малко от 55 точки и които не са подали до ДФ “Земеделие” - РА предложение за намаляване на размера на допустимите разходи, няма да бъдат одобрени за подпомагане в рамките на увеличения бюджет.

Финансовата помощ за всеки проект е в размер на 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и 40% от общия размер на допустимите разходи за големи преработвателни предприятия.

Кандидатите трябва да знаят, че заявленията за подпомагане, получили под 55 точки ще бъдат одобрявани в низходящ редспоред критериите за подбор, към датата на подаване на заявлението, до достигане на тавана от 49 500 000 евро. Няма класирани инвестиционни предложения с 54 точки.

Проектите, които предстои да бъдат разгледани, вече са получили 53-46 точки, в съответствие с изискванията, и са на етап предварителна или окончателна оценка по критериите за подбор.

Важно е:

Да се знае, че за да бъдат финансирани, е необходимо да има средства за цялата група проекти, класирани с един и същ брой точки при разглеждането.

Когато бюджетът не покрива пълния размер на одобрената помощ по заявленията за кандидатстване с еднакъв брой точки, те не получават финансиране.

Подмярка 4.2 е една от най-големите частни мерки от ПРСР 2014 - 2020 г.

Тя позволява финансиране както на вече съществуващи предприятия, които преработват земеделска продукция, така и на предприятия, които тепърва ще бъдат създадени.

Секторът на хранителната индустрия е един от най-бързо развиващите се и то не само в България.

Разрастването на отрасъла идва в отговор на увеличаващото се търсене от страна на потребителите на все по-качествени хранителни продукти. И тук не става въпрос за “модерното био”, а за производство на храни без консерванти и без увреждащите човешкия организъм добавки.

Имено затова инвестициите в подобни производства имат голям пазарен потенциал за бъдещ период.

Те са възможни единствено по подмярка 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”.

А България, като географско разположение и климатични условия, е може би една от най-облагодетелстваните държави в Европейския съюз за изграждането на такъв тип мощности.

Подмярка 4.2 e за секторите:

Мляко и млечни продукти.

Месо и месни продукти.

Плодове и зеленчуци, включително гъби.

Пчелен мед.

Зърнени, мелничарскиа и нишестени продукти.

Растителни и животински масла и мазнини.

Технически и медицински култури, включително маслодайна роза и билки.

Готови храни за селскостопански животни.

Гроздова мъст, вино и оцет.

Подкрепя вложения, свързани с:

Процеси и технологии за производство на продукти, включително такива свързани с къси вериги на доставка.

Изграждане, придобиване и модернизиране на сгради и други недвижими активи, необходими за производството и маркетинга.

Нови машини и оборудване за подобряване на производствения процес и маркетинга.

Съхранение, преработка, пакетиране, охлаждане, замразяване и сушене с цел запазване качеството на продукцията.

Специализирани транспортни средства за превоз на суровини и/или готова продукция, включително хладилни транспортни средства.

Внедряването на системи за управление на качеството.

Повишаване на енергийната ефективностана производството.