Генът на бащата е отговорен за егоистичното поведение на пчелите

11 февруари 2018
Пчеларство
0
17406
Няма снимка
Пчелите работнички се грижат за пчелната майка. Снимка: Дейвид Галбрайт, Пенсилвания
 

Американски биолози са доказали теория, свързана (kid's-)подбора (на млади пчели), в която е описано, че алтруистичното или егоистичното поведение при пчелите зависи от гена на "родителите им". Резултатите от проучването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, pchelovodstvo.ru.

Kin-селекцията  показва, че алтруистичното поведение е насочено главно към оцеляването на роднините на животно, което споделя с него общи гени. По този начин алтруизмът (готовност безкористно да се действа в полза на другите, като се пренебрегват личните интереси) се интерпретира от биолозите като начин за предаване и разпространение на гени.

Биолог Дейвид Квелер през 2003 г. направи изявление, в което разяснява теорията как роднинският подбор,  повлиян от гените, които са били наследени от бащата или майката, ще се отрази на поведението на пчелите. Медоносните пчели работнички наследяват гените на пчелната майка (царицата), които допринасят за алтруистичното поведение. Пчелите работнички доставят нектара в семейството и произвеждат достатъчно мед да изхранят роднините си. Но ако останат без майка, те веднага ще забравят за факта, че са сестри и роднини и ще започнат да се конкурират помежду си за отлагане неоплодени яйца , от които по-късно ще се появят търтеите. Както се вижда, тук влияят гените, наследени от техните бащи, и настъпва вътрешно геномен конфликт - конфликт между гените на бащата и гените на майката.

Въпреки това до днес няма доказателства, че гените, наследени от бащата, са отговорни за егоистичното поведение и гените, а тези, наследени от майката - за алтруистично поведение. За да потвърдят тази теория, учените направиха повече от един експеримент за преминаване на африкански пчели, които се характеризират с големи яйчници и европейски пчели с по-малки размери на яйчниците.

Резултатите са потвърдени от всички: работещите пчели с гени, получени от африкански роднини при отсъствие на кралицата, е по-вероятно да започнат да снасят яйца в сравнение с европейските си колеги. Биолозите изследвали нивата на експресия на гените и установяват категорично, че по бащина линия гените са били активни, когато пчелите са показали егоистично поведение. А алтруистичното поведение, което се изразява в отглеждането на потомството, грижи за другите пчели работнички и на майката, е свързано с влиянието на гените на майката.

В бъдеще учените планират да изучат междуродовите конфликти и при други животни. Това ще им позволи да задълбочат изучаването и разбирането на механизма на свързания подбор и влиянието им върху еволюционното развитие на алтруизма.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
2637
0

Някои параметри на интериора на пчелните гнезда имат за пчелите, напочнят специалистите от beehoney-bg.eu и обясняват защо. Относно непрекъснатостта на пчелната пита В естествените жилища на пчелите

9720
0

Конструкцията на корпусните кошери, използвани у нас, а и в целия свят, са много разнообразни. Интериорът на корпусите им задължително трябва да бъде приспособен към биологията на пчелите.

29637
0

Пчелният мед е продукт, който съдържа голямото количество захари. А голямото количество захари е причина за високото осмотично налягане в него, което ограничава размножаването на микроорганизмите,

22401
0

При прослушване, гладуващите пчелни семейства издават приглушен шум, наподобяващ шумоленето на сухи есенни листа, напомнят професионалните пчелари на beehoney-bg.eu.

7659
0

Кои бяха ненормални състояния на пчелните семейства? Това са аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: слаби пчелни семейства,

Още от Фермер
243
0

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

369
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

3024
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

171
0

Сега в Ямболска област няма огнища на болестта "птичи грип", съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Това са показали взетите в началото на месеца проби от всички

8721
0

Пийте вода Голямото количество вода, която поемате, със сигурност ще залъже глада и е гаранция за добро здраве. Водата извежда токсините от тялото, запълва стомаха и създава усещане за ситост.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уникалното съкровище в глинено гърне, което бе открито това лято на нос Калиакра, ще бъде показано за първи път на 13 декември. Новината съобщи пред "24 часа" директорът на НИМ доц.д-р Бони Петрунова, под чието ръководство се извършва проучването на Калиакра. "Тази година бе успешна не само за мен и моя екип, но и за повечето колеги от музея.

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Специализираният съд неуважи молбата за изменение на мярката и остави в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви-Вълчо. Той и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа