Нови технологии извличат повече сок

06 февруари 2018
Агротехника
0
5877
Няма снимка
снимка: pixabay
1 2
 

PEF технологията може да революционира начина, по който обработваме храната - като спестява време, ресурси и средства, съобщава Euronews

Семейна ферма в Ирландия отглежда 600 тона ябълки на година. Една четвърт от продукцията се използва за направата на сок, сайдер или оцет.

В момента фермата работи съвместно с европейски проект за изследване, който да развие преработката на храна чрез използване на импулсно електрическо поле, така нареченaта PEF (Pulse electric field) технология. Тази високо-волтова манипулация изтисква повече сок от плода.

Собственикът на ябълковата ферма Корнелиус Траас споделя, че идеалното състояние за използването на технологията е когато имат твърди ябълки, защото тогава имат около 3-4% повече добив сок от обичайното.

Сокоотделянето се улеснява чрез електрически пулс, който въздейства върху клетките на плода. Тази технология също така може да убива микроби и да увеличава срока на годност на продукта.

Но PEF не е само за ябълки. Лабораторията на Сарагоския университет произвежда червено вино, чието грозде е преработено в камерите на PEF.

Като създава пори в кожата на клетките на плода, PEF съкращава времето на мацерация без да промени вкуса. Енологът Макрос Маза казва: „Полифенолите се променят чрез системата. Затова можете да усетите, че виното, обработено с PEF, има по-дълбок цвят, има повече полифеноли спрямо останалото вино.“

Изследователите също така желаят да покажат на хранително-вкусовите компании търговските ползи на технологията.

Първоначалните инвестиции в технологията могат да бъдат намалени като се разработят по-евтини генератори. Най-доброто е, че разходите за енергия могат да бъдат изненадващо по-ниски.

"Процесът изисква високо напрежение, но манипулацията се прилага с много къси импулси, в микросекунден мащаб - това е една милионна част от секундата", казва Елиса Луенго, изследовател в преработвателната промишленост в Университета в Сарагоса. "Така че общото количество енергия е много малко. Третирането на килограм домати изисква по-малко енергия, отколкото при награвянето на един литър вода с един градус повече".

Технологията е добронамерена към околната среда.

Доматите, обработени по този начин, лесно се обелват без да се използва вряла вода. Това спестява енергия и помага на околната среда.

PEF обработката запазва и хранителната стойност на зеленчуците, което означава, че хранителната промишленост може да произвежда вкусни и полезни храни.

"Чрез тази технология се избягват отрицателните последици от термична обработка, така че потребителят получава продукти с повече вкусови качества и хранителна стойност", казва Хавиер Расо, професор по хранителни технологии в Университета в Сарагоса.

Изследователите твърдят, че технологията PEF е особено подходяща за малки и средни предприятия за преработка на храни. Това е нововъведение, което може да доведе до повишаване на тяхната конкурентоспособност на пазара.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
3024
0

McCormick демонстрира мощ и технологии на EIMA 2018 с финалиста в конкурса Трактор на годината 2019 - McCormick X7.6 P6-Drive McCormick, тракторният бранд на индустриалната група Argo Tractors,

6237
0

При допълнителните минавания на техника върху спечената земя стават чести аварии, правят се ремонти, има голям разход на гориво, нарушава се водният баланс на почвата Екип на в.

6399
0

Инженерното динамометрично изпитване на земеделска техника има за цел да определи взаимодействието между въртящия момент и мощността на двигателя Важна информация за фермерите при закупуването на

2583
0

В конкурса за нови технологии бяха присъдени 28 награди и 45 поощрения за технически решения   В Болоня започна тазгодишното издание на световното изложение за селскостопанска механизация EIMA,

3429
0

CLAAS ще инвестират 22 милиона евро в разширяването на логистичния център за резервни части в Хам, Германия. Изграждането на нов автоматизиран високостелажен склад се осъществява като част от общата

Още от Фермер
279
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

2376
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

7767
0

Пийте вода Голямото количество вода, която поемате, със сигурност ще залъже глада и е гаранция за добро здраве. Водата извежда токсините от тялото, запълва стомаха и създава усещане за ситост.

6102
0

Районът на Кония, разположен в Анадолското плато, е един от най-предпочитаните за отглеждане на пшеница в Турция. На пръв поглед природните дадености с нищо не подсказват,

5211
0

Специалисти обясняват защо С осигуряване на правилно положение на главата на коня по време на хранене ще избегнете много бъдещи проблеми. Храненето от пода осигурява правилно положение на зъбите на

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Специализираният съд неуважи молбата за изменение на мярката и остави в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви-Вълчо. Той и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари.

Градът Кипариси в Месиния, Пелопонес, потъна в скръб, след като три 15-годишни момчета са загинали в ужасяваща катастрофа, пише greekcitytimes.com. До инцидента се стигнало, след като едното от тях тайно е взело колата на баща си. Трите момчета си тръгнали от училище, час след като дошли, и потеглили с колата на бащата на едното дете.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа