Скритият мастит проличава в млякото

06 февруари 2018
Домашна ферма
0
5868
Няма снимка
Основната причина за мастит при козата е непълното издояване
 

Наша читателка се оплаква, че едната половина от вимето на козата й на практика не функционира. Това е вследствие от прекаран скрит мастит, който може да бъде доказан само след изследване на млякото на козата в лаборатория.

Маститът при млекодайните животни е сериозно заболяване, което трябва да се лекува незабавно

При наличие на проблем с вимето трябва веднага да се извика ветеринарен специалист. Той трябва да прегледа козата за наличие на инфекция и да изпише антибиотичен курс на лечение. Причините за появата на мастит са различни. Но най-честата е неправилното доене

Проблемът се проявява, когато млякото не се доиздоява и се получава застой във вимето.

Другите възможни причини са:

неправилно отглеждане на козата;

влажност и ниска температура в козарника;

инфекция или травмиране на вимето.

За да не водите битка с мастита, осигурете на дойната коза:

добри условия на отглеждане и хранене;

топло и сухо помещение, чиста и топла постеля.

Не допускайте в козарника влага, течение и мръсотия

Още в началото на проблема масажирайте вимето с: камфорово масло, ихтиолова маз или прясна неосолена свинска мас. Раздоявайте я, докато всички твърди места във вимето се разнесат.

Увивайте вимето с вълнен шал

Но при положение че едната половина на вимето отдавна не продуцира мляко, положението е невъзвратимо.

А за да се установи дали козата е излекувана след лечението с антибиотици, трябва да се даде мляко за анализ в лаборатория.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
5247
0

Специалисти обясняват защо С осигуряване на правилно положение на главата на коня по време на хранене ще избегнете много бъдещи проблеми. Храненето от пода осигурява правилно положение на зъбите на

3888
0

Повдигнете го на метър от пода За да снасят кокошките ви, осигурете им уютен полог, най-добре повдигнат на 1 м от земята. И му направете проста стълбичка.

5445
0

Угояването на прасето в повечето лични стопанства върви с пълна сила. Но дали не допускате грешки при храненето? С кои фактори трябва да се съобразите: възрастта - подрастващо или няколко месечно

3582
0

Непременно включете в дажбата им тревно брашно и зеленчуци Подгответе се през декември да заколите излишните гъски. И се погрижете за специално хранене на разплодните птици На какво трябва да

7974
0

Използвайте запичащото действие на кората му Д-р Валентин Иванов квмн Настъпи сезонът на вкусния и полезен нар. Освен че съдържат много витамини, минерали, флавоноиди и др.

Още от Фермер
297
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

2493
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

7911
0

Пийте вода Голямото количество вода, която поемате, със сигурност ще залъже глада и е гаранция за добро здраве. Водата извежда токсините от тялото, запълва стомаха и създава усещане за ситост.

6228
0

Районът на Кония, разположен в Анадолското плато, е един от най-предпочитаните за отглеждане на пшеница в Турция. На пръв поглед природните дадености с нищо не подсказват,

2124
0

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че продължава засиленият надзор на птицевъдните обекти заради 26-те потвърдени огнища на инфлуенца по птиците в 5 административни

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Специализираният съд неуважи молбата за изменение на мярката и остави в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви-Вълчо. Той и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари.

Градът Кипариси в Месиния, Пелопонес, потъна в скръб, след като три 15-годишни момчета са загинали в ужасяваща катастрофа, пише greekcitytimes.com. До инцидента се стигнало, след като едното от тях тайно е взело колата на баща си. Трите момчета си тръгнали от училище, час след като дошли, и потеглили с колата на бащата на едното дете.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа