Кръвната въшка е повсеместно разпространена у нас, напада основно ябълката и по-рядко крушата. При благоприятни условия тя развива 15 и повече поколения, като зимува по старата, напукана кора, в рани, по кореновата шийка и др.

През пролетта със затоплянето на времето ларвите плъзват и се развиват по клоните и особено по наранените места, причинени от резитба, измръзване, градушка и др.

В края на лятото заради горещините голяма част от въшките се пренасочват от наземните части към корените, където продължават развитието си.

Кръвна въшка
Кръвна въшка

Защо е важна тази резитба

При резитба на клонки, нападнати от кръвна въшка и калифорнийска щитоносна въшка, се създават условия изрязаната тъкан по клоните по-бързо да изсъхне и некротира вследствие на студа. Така неприятелят не може да се развива.

Калифорнийска щитоносна въшка
Калифорнийска щитоносна въшка

Резитбата започва с премахване първо на по-големите клони, тези с рани, напукана мъртва тъкан, изсъхнали части и продължава с изрязване на всички излишни клони, растящи навътре с цел просветляване на дървото. Изрязаната дървесина се унищожава чрез изгаряне.

Пръска се с фунгицид

Използват се медни продукти

След резитбата е желателно да се направи зимно пръскане на овощните дръвчета.

Сред най-разпространените средства за зимно пръскане срещу болестите са медните фунгициди. Най-ефикасни за целта са:

Бордолезовият разтвор се използва в концентрация 1,5%. Приготвя се от син камък (меден сулфат) и гасена вар. За 10 литра 1,5 %-ов бордолезов разтвор са необходими 150 г син камък и 220 г гасена вар;

Шампион ВП се използва в концентрация 0,3% или 30 г за 10 литра вода;

Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15 или 15 г за 10 литра вода.

Плодовете в хранилището да се проверяват редовно

Кои са другите актуални дейности сега

Редовно проверявайте плодовете, оставени за съхранение в хранилището. Първо консумирайте тези, на които по повърхността са се появили петна или има загниване.

Градинарите трябва да се подготвят за резитбата на дръвчетата. Направете списък на последователността, т.е. с кои да започнете и кои да оставите последни.

Проверете подпорни конструкции на видовете, които имат. При нужда трябва да се ремонтират, докато новите филизи още не са се развили.

Ако разполагате с оборския тор или не сте го разпръснали в градина, побързайте да го направите.

Започва събирането на калеми за пролетно присаждане. Резниците се вземат от южната страна на короната. Те се навързват на снопчета и се съхраняват във влажен пясък в хладно избено помещение.

Ако ще засаждате нови овощни дръвчета, изберете подходящо място. Поне един месец преди засаждането, подгответе посадъчната ямка.