Скъсява се срокът на вегетацията

Ако отглеждате ранни картофи, препоръчително е да рътите преди засаждането. Дори в любителските градини е желателно да се използват по-големи клубени.

Кои са предимства:

Срокът от засаждане до поникване се скъсява с 8-10 дни , тъй като клубените поникват за 15-20 дни, а при по-висока температура дори по-рано.

Растенията се вкореняват по-бързо и по-безпроблемно, като преодоляват неблагоприятните климатични условия.

При опасност от късни слани рътените картофи може да се засадят по-късно.

Когато се появят листните въшки, листата вече са загрубели.

Качеството на произведените картофи е по-добро, тъй като кожицата на клубените загрубява по-рано и по-трудно се наранява при прибиране.

Процесът преминава през две основни фази

Картофите се залагат за рътене около 40-45 дни преди засаждането. Те се нареждат в единични щайги с очите нагоре.

Касетките се поставят в тъмно помещение, като температурата трябва да е около 15-18 градуса, но не по-висока от 20 градуса. Препоръчва се да се осигури висока въздушна влага, която спомага да се провокира развитието на повече очи. Касетките се завиват с полиетиленово платно, за да се запази въздушната влажност.

След около 8-10 дни местата на касетките се променят - горните се свалят долу, а долните щайги отиват горе. С това се цели да се изравни процеса на рътенето, в резултат на различията на температурата при горните и долните щайги.

След още 8-10 дни, когато кълновете на картофите са достигнали 0.5-0.7 см дължина, рътенето се прустановява.

Закаляването е много важно

През втората фаза закаляването на температурата в помещението трябва да бъде 8-12 градуса. Важна е светлината, тъй като тя задържа растежа на кълновете, но те продължават да надебеляват.

Без да се направи закалка на рътените клубени, често пъти нежните кълнове лесно се чупят и се забавя развитието им.

За да протече правилно тази фаза, е необходимо касетките да се наредят шахматно през една, за да се осветява добре.

Нормално фазата на закаляване трябва да продължи от 20-25 дни. Ако засаждането се забави, процесът може да се удължи с 10-15 дни.