Кои сортове лози не издържат студ

02 февруари 2018
В лозята
0
22230
Няма снимка
Направете ревизия на пъпките, колкото и топло да е денем - когато са живи, зимните очи имат свежо зелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен
 

От силни зимни студове най-често се наблюдава измръзване на пъпките и мног рядко на цели лози.

Степента на повредите обаче винаги зависи от биологията на сорта, силата и продължителността на студа, релефът на мястото, формировката.

У нас е доказано, че високодобивните и десертните сортове са по-слабо студоустойчиви.

С относително по-висока устойчивост са Каберне Совиньон, Ркацители, Мискет червен, Ризлинг, Шардоне, Памид, Шевка и др.

Към сортовете със средна студоустойчивост спадат Мерло, Мавруд, Широка Мелнишка лоза, Гъмза, Тамянка и др.

Чувствителни на студ са Болгар, Суперран Болгар, Надежда, Плевен, Кардинал, Палиери, Димят, Юниблан и др.

Директните сортове, които все още масово се отглеждат по дворовете в селата, са с по-висока студоустойчивост от културната лоза.

Пъпките на слабоустойчивите сортове започват да измръзват при минус 16-17°С, а на тези с по-висока студоустойчивост - при минус 20-21°С.

Тези на колтуците и резервните пъпки в зимното око издържат повече на мраз от главните пъпки.

Още по-студоустойчиви са черното око, ъгловите и спящите пъпки.

В години, когато има съмнение за измръзване на лозите, трябва преди резитбата да се установи степента на повредите, защото външно измръзналите очи не могат да се разпознаят от здравите.

Писали сме, че трябва да се събират по 12-15 пръчки от основните сортове в насаждението, които да се оставят при стайна температура - 18-20 С за поне две денонощия. С остро ножче се правят напречни отрези на очите и на пръчките.

Когато са живи пъпките, зимните очи имат свежо зелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен.

По този начин се установява процентът на загиналите главни и резервни пъпки в очите. 

Ако дървесината е засегната - тя почернява. При силни студове по стъблата може да се появят отоци - чрез тях лози и асми се стремят да възстановят повредените си тъкани.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
14193
0

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

16785
0

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

21942
0

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

15399
0

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

25164
0

Няколко съвета трябва да се помнят винаги Почти всеки любител винопроизводител поне веднъж в живота си се е сблъсквал с болести по виното и се е чудил и питал как да ги лекува.

Още от Фермер
522
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

2943
0

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

657
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

4806
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

360
0

Сега в Ямболска област няма огнища на болестта "птичи грип", съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Това са показали взетите в началото на месеца проби от всички

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След близо седем часа напрегнати разговори завърши заседанието на малката коалиция в Министерския съвет. Преди минута от сградата излезе и вицепремиерът Красимир Каракачанов, но без да коментира какво са решили патриотите. Двамата останаха сами в кабинета на Симеонов. Лидерите трябваше да изберат заместник на вицепремиера в оставка Валери Симеонов.

Германия бе на косъм от това да завърши 2018-а с положителен резултат, но най-скъпият защитник в историята на футбола Върджил ван Дайк остави горчивия вкус за бундестима. Бранителят на “Ливърпул” донесе равенството на Холандия 2:2 в продължението на двубоя от дивизия А на Лигата на нациите в Гелзенкирхен.

Ще има ли нов човек на мястото на Валери Симеонов в Министерски съвет и с колко вицепремиери продължава министър-председателят Бойко Борисов. Отговор на тези въпроси ще има още утре, научи "24 часа" от отлично информирани. Идеята е персоналната (евентуално и структурна) промяна в правителството да бъде гласувана в Народното събрание още до края на

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа