Робот култиватор - бъдещето на плевенето вече е тук

03 февруари 2018
Агротехника
0
15498
1 2 3
 

Популярността на роботите култиватори за специални култури е нараснала, поради голямата необходимост от тях, твърди Стивън Фенимор, специалист в Калифорнийския университет в Дейвис. Специалните култури са например салата, броколи, домати и лук.

Ръчният труд е твърде скъп

Необходимостта от роботизирани проектори е свързана с два проблема. Един от тях е липсата на хербициди, които могат да се използват за специални култури. Вторият проблем е, че ръчното плевене е доста по-скъпо. Без пестициди земеделските производители трябва да наемат хора за обработка на полето.

Ръчното плевене е бавно и скъпо: може да струва от 150 до 300 долара на 0,5 хектара. Това насърчава производителите да търсят роботи култиватори.

"Работя с роботи за плевене в продължение на около 10 години, тази технология наистина започва да се използва в търговската мрежа", казва Фенимор. "Има икономически стимул да се развива тази възможност".

Фенимор работи с университетски учени и компании за разработване и тестване на роботи култиватори. Тези машини използват малки остриета за почистване на плевелите, без да засягат културите. Технологията все още не е съвсем прецизилана, но тя се подобрява всяка година.

Роботите не обичат изненадите

Култиваторите са програмирани да разпознават модели, така че да разграничат растението от почвата. Сега обаче все още е трудно да разберат разликата между плевелите и културите. Въпреки това, някои компании вече успешно тренират машини, за да разграничат плевел от салата например. Фенимор работи с университетски инженери върху система за маркиране на култури, които култиваторите да избягват.

"Само първата версия на тези машини е готова и има големи възможности за подобрение. Изискването е стопаните да бъдат по-прецизни при засаждането на културите. Лехите трябва да са прави, чисти и по-последователни, защото роботите не обичат изненадите. "

Сега роботизираните култиватори струват на пазара от 120 до 175 хиляди долара, А за някои калифорнийски фермери това е най-доброто дългосрочно решение, в сравнение с плевенето на ръка. Други смятат, че тази технология все още е твърде скъпа, те чакат тя да стане по-добра и по-евтина.

Роботите са много по-добри от хербицидите

Ученият вярва, че роботизираното плевене е бъдещето на специализираните култури. Поради високите разходи за труд и стимулите за биологични храни, европейските производители вече използват роботизирани култиватори.

"Вярвам, че роботите са по-добри от хербицидите, защото електрониката е гъвкава и може лесно да бъде осъвременена ", казва той. " Ние непрекъснато актуализираме нашите телефони и компютри, което е знак за надеждна и гъвкава технология".

По материали от ScienceDaily

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
3024
0

McCormick демонстрира мощ и технологии на EIMA 2018 с финалиста в конкурса Трактор на годината 2019 - McCormick X7.6 P6-Drive McCormick, тракторният бранд на индустриалната група Argo Tractors,

6237
0

При допълнителните минавания на техника върху спечената земя стават чести аварии, правят се ремонти, има голям разход на гориво, нарушава се водният баланс на почвата Екип на в.

6399
0

Инженерното динамометрично изпитване на земеделска техника има за цел да определи взаимодействието между въртящия момент и мощността на двигателя Важна информация за фермерите при закупуването на

2583
0

В конкурса за нови технологии бяха присъдени 28 награди и 45 поощрения за технически решения   В Болоня започна тазгодишното издание на световното изложение за селскостопанска механизация EIMA,

3429
0

CLAAS ще инвестират 22 милиона евро в разширяването на логистичния център за резервни части в Хам, Германия. Изграждането на нов автоматизиран високостелажен склад се осъществява като част от общата

Още от Фермер
279
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

2394
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

7776
0

Пийте вода Голямото количество вода, която поемате, със сигурност ще залъже глада и е гаранция за добро здраве. Водата извежда токсините от тялото, запълва стомаха и създава усещане за ситост.

6102
0

Районът на Кония, разположен в Анадолското плато, е един от най-предпочитаните за отглеждане на пшеница в Турция. На пръв поглед природните дадености с нищо не подсказват,

5211
0

Специалисти обясняват защо С осигуряване на правилно положение на главата на коня по време на хранене ще избегнете много бъдещи проблеми. Храненето от пода осигурява правилно положение на зъбите на

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Специализираният съд неуважи молбата за изменение на мярката и остави в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви-Вълчо. Той и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари.

Градът Кипариси в Месиния, Пелопонес, потъна в скръб, след като три 15-годишни момчета са загинали в ужасяваща катастрофа, пише greekcitytimes.com. До инцидента се стигнало, след като едното от тях тайно е взело колата на баща си. Трите момчета си тръгнали от училище, час след като дошли, и потеглили с колата на бащата на едното дете.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа