При разкопки в долината на река Йордан в селището Тел Рехов археолози са открили следи от най-стария в света пчелин отпреди хиляди години, съобщава pcheli.bg. Авторите на изследването отбелязват, че надписите и древноегипетските папируси свидетелстват за отглеждането на пчели за получаване на мед и восък в древния Близък изток. Но до момента не са били открити следи за това.

Археолозите са открили древни пчелини на територията на град Тел Рехов, едно от най-големите древни селища от желязната епоха на територията на Израел. В тези пчелини са намерени около 30 цилиндрични конструкции от неизпечена глина. От едната страна са били кошерите, а от другата е имало капак, за да могат пчеларите да се доберат до пчелните пити. Три реда от тези конструкции е имало в двора на голям архитектурен комплекс, който е бил разрушен в края на Х и началото на IX век. Учените го определят, като времето, в което са властвали царете Давид и Соломон.

Разполагането на такъв голям пчелин в средата на градска постройка предизвиква учудване, тъй като пчелите могат да бъдат много агресивни, особено когато се събира медът, отбелязват учените. Те са успели да идентифицират и изучат намерените в цилиндричните конструкции останки от пчели–работнички, търтеи и личинки. С помощта на електронен микроскоп са изяснили, че техният вид се отличава от съвременните пчели, които живеят в Израел. Според изследователите, жителите на древния град са внесли медоносните насекоми от територията на днешна Турция.