Напролет ще засявате директно
Повечето градинари вече са почистили зеленчуковите лехи от растителните остатъци. Някои са обърнали почвата с права лопата, други ще го направят по-късно.
Всички любители се стремят да отглеждат много ранни зеленчуци. През пролетта, щом времето позволи да се влезе в градината, се пристъпва към засяване/засаждане.
Първо се засяват студоустойчивите зеленчуци - салата, маруля, спанак, чесън и лук за зелено, грах, бакла и някои други.
Ето защо ви напомняме още отсега да подготвите почвата и оформите лехите.
Основните три стъпки:
Обърнете почвата с права лопата на дълбочина 20 см.
Прекопайте с мотичка, като я раздробите до т.нар. градинско състояние.
Оформете ориентировъчни лехи.
Високите са по-подходящи
Те се загряват много по-бързо
За най-ранните зеленчуци, както и за разсадите на открито най-подходящи са високите лехи.
Предимства:
Огряват се по-добре от слънцето, т.е. по-топли са.
Не задържат излишна вода, която стресира корените на растенията.
Лесно може да се опъне защитно покривало, в случай че времето се застуди.
Високите лехи могат да се направят с различна височина.
У нас най-характерни са тези с височина 20-30 см, които се използват и през целия активен сезон.
В много европейски градини зеленчуците се засаждат само на високи лехи. Те се оформят доста по-високи и най-често са оградени с дъски, камъни и други материали.
Лехите се правят разпръснато из цялата градина и изглеждат като островчета на зеления фон на тревата, която е засадена между тях. Така те по-скоро са като част от декоративната градина и създават особен колорит в двора.
ЧУЖД ОПИТ
Градинарите от Западна Европа често ограждат зеленчуковите лехи. В случая са изплолзвани дървени дъски.
Коментари