Напролет ще засявате директно

Повечето градинари вече са почистили зеленчуковите лехи от растителните остатъци. Някои са обърнали почвата с права лопата, други ще го направят по-късно.

Всички любители се стремят да отглеждат много ранни зеленчуци. През пролетта, щом времето позволи да се влезе в градината, се пристъпва към засяване/засаждане.

Първо се засяват студоустойчивите зеленчуци - салата, маруля, спанак, чесън и лук за зелено, грах, бакла и някои други.

Ето защо ви напомняме още отсега да подготвите почвата и оформите лехите.

Основните три стъпки:

Обърнете почвата с права лопата на дълбочина 20 см.

Прекопайте с мотичка, като я раздробите до т.нар. градинско състояние.

Оформете ориентировъчни лехи.

Високите са по-подходящи

Те се загряват много по-бързо

За най-ранните зеленчуци, както и за разсадите на открито най-подходящи са високите лехи.

Предимства:

Огряват се по-добре от слънцето, т.е. по-топли са.

Не задържат излишна вода, която стресира корените на растенията.

Лесно може да се опъне защитно покривало, в случай че времето се застуди.

Високите лехи могат да се направят с различна височина.

У нас най-характерни са тези с височина 20-30 см, които се използват и през целия активен сезон.

В много европейски градини зеленчуците се засаждат само на високи лехи. Те се оформят доста по-високи и най-често са оградени с дъски, камъни и други материали.

Лехите се правят разпръснато из цялата градина и изглеждат като островчета на зеления фон на тревата, която е засадена между тях. Така те по-скоро са като част от декоративната градина и създават особен колорит в двора.

ЧУЖД ОПИТ

Градинарите от Западна Европа често ограждат зеленчуковите лехи. В случая са изплолзвани дървени дъски.