Калоричната дажба предпазва от температурен стрес

Д-р Валентин Иванов, квмн

Студените месеци предизвикват т.нар. температурен стрес при хора и животни. Затова и през зимата на мода са мръвките и по-калоричната храна. Животните не се отличават от хората.

В този сезон трябва да осигурите на домашните си приятели храна, която да дава повече енергия и сила

На първо място това е необходимо, за да запази организмът им телесната си температура и да продължи да функционира нормално. Засиленият метаболизъм е свързан с отделянето на повече енергия и запазване доброто здраве на домашния любимец. Това важи с най-голяма сила за животни, отглеждани на открито

Освен количеството на предлаганата храна особено внимание трябва да се обърне и на нейното качество.

Давайте висококалорична храна, което означава по-висок процент макронутриенти - белтъчини и мазнини. Осреднено това означава: белтъчини - поне 23-25%, мазнини - поне 16-18%, като задължително в тях трябва да бъдат включени и мастните киселини омега-3 и омега-6.

Тези проценти са ориентировъчни, като по-високи такива са за предпочитане.

Ако кучето ви предпочита готвена храна, наблегнете на месни продукти, които чудесно се комбинират с варен ориз. По принцип храната през зимата трябва да бъде по-мазна което е гаранция за по-висока калоричност. Ако давате суха храна, добре е тя да бъде от по-висок клас и към нея може да добавяте по малко зехтин, олио, лъжичка свинска мас или малки парченца сланинка.

Не забравяйте и микронутриентите, особено витамините и минералите. Препоръчват се комбинирани препарати за поддържане на имунната система и доброто състояние на ставите и костите - антиартрозин, органичен калций, мултивитамини и др. Това е особено важно както за младите и подрастващите кучета, така и за възрастните четириноги.