Зимата е голямо изпитание за ставите им

Д-р Валентин Иванов, квмн

Много стопани на кучета не се замислят, че позастарелите им домашни любимци имат специални нужди през зимата които по нищо не се различават от тези на възрастните хора. С напредване на възрастта започват ставни болежки - артрити, бурзити и др., които могат само за дни да сковат четириногия приятел.

Сигурно сте забелязали как в студеното време застарелите кучета започват да куцат по-трудно се движат и неохотно (с усилие) се качват на фотьойла и на дивана.

По-старите любимци непременно се нуждаят от профилактика, особено през тежките зимни месеци. Най-голямото изпитание за ставите и костите им са ниските температури, съчетани с висока влажност, както и студените въздушни течения. Зрялата възраст обикновено върви ръка за ръка и със сърдечносъдови заболявания. Добре е в студените дни да се дават комбинирани минерални добавки съдържащи жизнено необходимите калций, фосфор, желязо, магнезий, цинк, мед, селен, йод, молибден и др.

На пазара съществуват различни ефективни препарати. Много добър терапевтичен и профилактичен ефект дава новият български препарат органичен калций, който съдържа над 25 минерала в напълно естествен вид. Таблетката тежи 1,1 г. Стопаните на кучета са доволни, че тя може да се дели на две.

Препоръчвам да се дава на кучето вечер по време на ядене. Това достъпно средство ще предпази старите домашни любимци от заболявания на опорния апарат, от сърдечносъдови проблеми, рак на дебелото черво и др.

Разбира се, не забравяйте и витамините, които могат успешно да се набавят с плодовете и зеленчуците.