Освен меко и сиво гниене, по време на съхранението плодовете се нападат и от горчивото гниене. Болестта се причинява от гъба и се проявява в две форми - вътрешна и външна.

. При вътрешната плодът изглежда здрав, но разреже ли се, вижда се кафяво загниване, което започва от семенната кутийка. Тя е изпълнена с власинки, напомнящи памук. Това е мицелът на гъбата.

. Външната форма започва развитието си от раничка и се проявява като тъмнокафяв пръстен, по който се забелязва също белезникава плесен.

При двете форми плодовото месо придобива неприятна миризма и силно горчив вкус.

Борбата с различните видове гниене изисква поддържането на висока хигиена в мястото на съхранението.

Мерки срещу болестите се взема по време на вегетация на растенията, чрез прилагане на редовна растителна защита.