Често се случва да “спасявате” жилаво парче свинско или телешко месо. Ако откриете в камерата старо парче не се отчайвайте. Разбира се, от него няма да се получи сочна пържола, но ако приложите малко хитрост, спокойно може да приготвите вкусно задушено или печено.

Добрите кулинари знаят, че има продукти-помощници, които могат да направят крехка и най-жилавата пържола и да направят месото сочно и с пикантна нотка.

Лук

Не може без него. Можете да го нарежете на полумесеци, ситно да го накълцате, да го настържете или да го прекарате през месомелачката. Прибавете го към месото в съотношение 1:1 и оставете за няколко часа под капак.

Горчица

Тя чудесно се съчетава с месото - на прах или като сос, и не само го отпуска, но и му предава пикантен и леко лют вкус.

Намажете обилно с горчица цялото или нарязаното на кубчета парче месо и оставете за 15-20 минути. След това можете да печете или да пържите.

Алкохол

Сухо вино (червено или бяло), бира или водка са много подходящи. Във виното месото се накисва предварително, а водката (около 50 г) се долива към вече готвещото се печено или рагу.

Бирата е много добър вариант за задушаване на цяло парче свинско или телешко.

Притесненията относно алкохола са излишни - по вмреме на термичната обработка той напълно се изпарява.

Сок от лимон, нар или ананас

Тези сокове отлично отпускат месото. Внимавайте обаче да него държите прекалено дълго в маринатата.