Българската агенция по безопасност на храните информира, че от началото на годината до момента са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине. В последните няколко седмици броят значително се е увеличил.

Засегнатите области са Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас, Благоевград.

От ловни дружинки и частни стопани са иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.

Ловните дружинки да не подценяват опасността, защото по закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория.

А вече има случаи, при които е установено наличие на паразита в проби, които първоначално са били тествани по стария компресионен метод и трихинели не са били открити.

Така че използването на неакредитирани методи е рисково и не винаги гарантира надеждност.

БАБХ съветва ловците преди да консумират месото, да се уверят в безопасността му, чрез получаването на отрицателен лабораторен резултат от акредитирана лаборатория.

Характерно за Коледа е и клането в домашни условия на отгледани в къщи прасета

Хората да знаят, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела.

Затова всеки, който коли животно за лична консумация, също да носи проба за анализ преди да го предлага на трапезата на семейството си.

Агенцията напомня, че в края на 2016 г. в резултат на небрежност или незнание 4 души бяха хоспитализирани с доказана трихинелоза само защото са консумирали суджуци приготвени с месо от прасе отгледано и заклано в домашни условия.

БАБХ очаква сигнали от потребителите за нарушения, които могат да бъдат подавани в областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна.