Д-р Валентин Иванов, квмн

В студените зимни дни много често се говори за защитната роля на витамините. Минералите обаче остават доста неглижирани, а ролята им е не по-малка за осигуряване на общата защита на организма

Например селенът е в синергична връзка с витамин Е, витамин В12 с кобалта, цинка с витамин А и т.н. Всички тези сложни взаимовръзки осигуряват нормалния метаболизъм и защитата на организма. Особено важни през зимата са калцият, фосфорът, желязото и магнезият. Първите минерали предпазват младите организми от рахит, а възрастните от остеомалация и поява на артритни изменения.

За предпазване от т.нар. температурен стрес голямо значение има селенът, който предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали. Така се намалява стресовото влияние на ниските температури и се запазва високото ниво на имунна защита. Освен всичко друго минералите участват в метаболизирането на някои аминокиселини и в редица ензимни процеси. През студените дни се намалява количеството и на минералите в организма. Затова е важно всекидневно любимците да получават жизненоважните минерали: калций, фосфор, магнезий, желязо, сяра, йод, селен, молибден, манган, бор, силиций, цинк, германий и др.

За да функционира нормално, всяка жива система се нуждае всекидневно от 50 макро- и микроелементи. Набавянето им само с храната не е възможно.

Дори и най-изисканите и висок клас храни не могат да осигурят цялото това многообразие в необходимото съотношение.

На пазара съществуват редица минерални добавки. Една от вече доказаните такива е органичният калций който представлява комплекс от 30 минерала в голяма таблетка от 1,1 г.

Доброто е, че този препарат е български, съставен само от биосуровина, без никакви добавени консерванти и оцветители и напълно удовлетворява нуждите на организма.

Приема се по време на хранене или веднага след него, като за едно едро куче е достатъчна 1 таблетка дневно за профилактика.

За растящи и стари домашни любимци дозата е по-голяма.