1,8 млрд. лева влезли в земеделието през 2017 г.

06 декември 2017
Новини
0
6408
1 2
 

За 26-и път библията на земеделеца - вестник “Български фермер”, раздаде големите награди. За първи път председател на Народното събрание - Цвета Караянчева, застана пред агроелита на България

Превръщаме българското земеделие в европейско. 73% от европейските средства, които идват в България, се усвояват от земеделските производители и ние като Народно събрание се стремим да помагаме на този процес. Опитваме да работим така, че и занапред европейските средства по-бързо и лесно да стигат до всички фермери”, заяви в сряда Цвета Караянчева. За първи път председател на Народно събрание застана пред елита на българския агробизнес. За 26-и път библията на земеделеца - вестник “Български фермер”, организира конкурса “Агробизнесмен на България”.

Над 200 фермери, вносители на техника, торове, семена се събраха в столичния хотел “Маринела”. Сред тях бяха бивши, настоящи и бъдещи носители на най-авторитетния приз в българското земеделие.

Искам да благодаря на вестник “Български фермер”, защото

той помага на

българските

земеделски

производители”,

каза още Караянчева при своя дебют на фермерската среща.

Издателят на “24 часа” и “Български фермер” Венелина Гочева очерта темите на дискусията, най-важни сред които са оценка за приключващата 2017 г. и визия за развитие на сектора през 2018 година.

“За 26 г. заедно направихме много неща. Вие се грижихте за качествената храна на българите, а ние да разказваме за вашия бизнес. Сайтът “Български фермер”, който е най-новият ни канал за комуникация с вас, вече е №1 в аграрния сектор. Направихме обаче един продукт, с който много се гордеем - това е първият календар с агробизнесмени, изработен от в. “Български фермер”. Всеки един от месеците на 2018 г. показва, че в този тежък бизнес вече е влязло третото поколение. Устойчивост е другото име на това, което правите в земеделието”, каза Венелина Гочева.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева определи 2017 г. като успешна заради над 1,5 млрд. лв., които са стигнали до земеделските стопани като директни плащания и по Програмата за развитие на селските райони. Тя припомни и един от успехите на бранша - постигането на споразумение и обща позиция за бъдещата Обща селскостопанска политика.

През следващата година министерството предвижда политики в сферата на поземлените отношения, която изисква сериозни реформи, каза Кръстева.

В началото на 2018 г.

ще бъде отворен

приемът на

проекти по

мярката за

преработка

на селскостопанска продукция.

Освен споменатите 1,5 млрд. лв. по мерки и помощи са платени още около 300 млн. лв., заяви зам.-шефката на фонд “Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова.

На дискусията стана ясно още, че едногодишните наемни договори за обработка на земя няма да бъдат вписвани. За тях попита фермерът Петър Байчев, според когото изискването да се вписват всяка година създало трудности и допълнителни разходи.

Фермерите ще получат тази година и 82 млн. лв. като отстъпка от акциза за горивото, което ползват.

Агробизнесменът на 2017 г. Николай Стефчов:: Искрено вярвам, че се успява с работа!

ДЕВОРА СТОЯНОВА

Николай Стефчов, собственик и управител на фирма “Агритоп”, стана агробизнесмен на 2017-а.

“Изключително съм развълнуван, приемам този приз от името на всички наши клиенти и колеги. Прекланям се пред всички вас. Всички, получили награда преди мен, доказаха, че с работа, с много усилия и действия могат да стигнат до положителни резултати. Ние искрено вярваме в това”, заяви той при получаването на приза. Младият бизнесмен имаше 4 празника - два семейни - той и съпругата му са именици на Никулден, фирмата му също имаше празник. “Наградата е тежка”, пошегува се Николай, докато получаваше от Цвета Караянчева огромния петел ветропоказател - един от символите на “Български фермер". “Ще тежи като отговорност и задължение на цялата фирма “Агритоп", обеща Николай Стефчов.

За първи път в конкурса на вестник “Български фермер” голямата награда бе връчена от председател на Народното събрание - Цвета Караянчева.

Стефчов има 20-годишен опит в земеделието. “Агритоп” стартира през 2002 г. В последните години фирмата развива инженеринговата си дейност – планиране, проектиране, изграждане, оборудване и експлоатация на животновъдни ферми. 

(Утре интервю с Николай Стефчов)

Призът “Млад агробизнесмен” бе за Венелин Делгянски. Семейната фирма “Гранд Агро” стопанисва 75 хил. дка в край Пловдив и Стара Загора.

Отличието връчи Румяна Иванова, директор на дирекция “Малки и средни предприятия и агробизнес” в Банка ДСК.

Компания, наложила на пазара нов продукт, е “Еуралис семена България”. Тя бе отличена за нова генетична група царевица Tropical Dent.

За най-добър износител бе избран “Пелтина” - водещ производител на зеленчукови консерви.

“Агроиноватор” стана фирма НИК, която повече от 15 г. внедрява иновативни решения за автоматизация на земеделската техника, разработва собствени софтуерни продукти и развива най-модерната почвена лаборатория на Балканите.

Победител в категорията за компания, популяризираща добрите практики в животновъдството, е HLTopMix. Тя има най-успешните предприятия за комбинирани фуражи и специализирани продукти за животни в България.

“Еко Асорти 05” стана “Агроинвеститор”. В последните три години управителят на фирмата Петър Байчев - носител на приза “Агробизнесмен на България” за 2000 г., инвестира в повишаване и подновяване на мощностите за производство и съхранение на зърно и месо.

Фирма “Пестицид” взе приза за “Агротърговец”. Компанията търгува със семена, торове и препарати за растителна защита, има и производство.

Учен с принос за утвърждаването на българските сортове стана доц. Даниела Ганева - директор на института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив.

За компания с принос в обучението на кадри награда взе “Варекс” - една от водещите в търговията с машини за селското, горското и комуналното стопанство.

Утре специални страници за победителите в 26-ия конкурс “Агробизнесмен на годината”. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
3213
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3366
0

Това стана на Европейската седмица на програмирането в Брюксел, организирана от комисар Мария Габриел и ЕК, където се събраха политици, експерти и млади хора за дебат,

7686
0

Стопирането на нарастването на тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула се прави, за да не се задълбочава разликата между старите и новите пенсии.

1863
0

Експертите в Пекин обвиняват летливите органични съединения (ЛОС) в спрейовете за коса, парфюмите и освежителите за въздух за замърсяването в града. Според тях тези съединения заемат 12% от ФПЧ 2,

2673
0

Петролните фючърси поскъпнаха рязко в началото на търговията в понеделник, тъй като геополитическото напрежение по оста САЩ - Саудитска Арабия около изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги

Още от Фермер
3096
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

666
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

9540
0

Есента е подходящо време за засаждане дръвчета в овощната градина. То се предпочита, тъй като дръвчето успява да се вкорени до настъпване на студовете,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Симптомите са едни и същи - болки в гърлото, суха кашлица, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите и ставите Първите случаи на класически грип се очакват през ноември, а епидемия - в края на януари, началото на февруари. Това прогнозират епидемиолозите у нас. Картината не се различава от традиционната всяка година.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа