Българското земеделие се превръща в европейско

06 декември 2017
Новини
0
5706
1 2
 

Превръщаме българското земеделие в европейско. Това вече става, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. С европейските средства досега успяхме да модернизираме бранша и това ще правим и занапред.

Искам да благодаря на вестник "Български фермер", защото той има голям принос за това и помага на българските земеделски производители.

73% от европейските средства, които идват в България се усвояват от земеделските производители и ние като Народно събрание се стремим да помагаме на този процес. Ще направим така, че и за напред европейските средства по-бързо и лесно да стигат до всички фермери.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, приветствайки представителите на агробизнеса на срещата и церемонията за връчването на приза "Агробизнесмен на България" за 2017 г., организирани от най-авторитетния вестник за земеделие и агробизнес у нас "Български фермер".

Управителят на Медийна група "България холдинг" и издател на в."24 часа" и в."Български фермер" Венелина Гочева поздрави присъстващите и очерта темите на дискусията, най-важни сред които са оценка за приключващата 2017 г. и визия за развитие на сектора през 2018 година.

Тя заяви, че много неща е направил вестникът за изминалите години и представи и първия календар с агробизнесмени, изработен от в."Български фермер".

2017 г. може да се обобщи като успешна за сектор земеделие. Над 1,5 млрд. лв. са средствата, стигнали до земеделските стопани по линията на директни плащания или по мерките на "Програмата за развитие на селските райони". Това заяви зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Тя припомни и един от големите успехи на бранша - постигането на споразумение и обща позиция, във връзка с бъдещето на Обща селскостопанска политика.

"През следващата година министерството предвижда политики в сферата на поземлените отношения. Това е сфера, която изисква сериозни реформи. Екип на министерството в момента прави анализ и оценка на съществуващото законодателство", каза Кръстева.
Тя заяви, че до октомври 2018 г. министерството ще е готово с промени,с които да се постигне устойчива поземлена реформа.
В началото на следвашата година ще бъде отворена мярка 4.2. за преработка на сеслкостопанска политика, обяви зам.-министърът.

Готовността за диалог с фермерите заяви пред присъстващите Иванка Багдатова-Мизова, заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".
"Фондът е акредитирана разплащателна агенция. Функцията като такава, е да плаща. Освен споменатите 1,5 млрд. лв., за 2017 г. по мерки и помощи са платени още около 300 млн. лв.", каза тя.
"Надяваме се фермерите да бъдат компенсирани по някакъв начин със субсидиите. Отворени сме за диалог", заяви зам.-председателят на фонда.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
3231
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3384
0

Това стана на Европейската седмица на програмирането в Брюксел, организирана от комисар Мария Габриел и ЕК, където се събраха политици, експерти и млади хора за дебат,

7695
0

Стопирането на нарастването на тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула се прави, за да не се задълбочава разликата между старите и новите пенсии.

1863
0

Експертите в Пекин обвиняват летливите органични съединения (ЛОС) в спрейовете за коса, парфюмите и освежителите за въздух за замърсяването в града. Според тях тези съединения заемат 12% от ФПЧ 2,

2673
0

Петролните фючърси поскъпнаха рязко в началото на търговията в понеделник, тъй като геополитическото напрежение по оста САЩ - Саудитска Арабия около изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги

Още от Фермер
3105
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

675
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

9585
0

Есента е подходящо време за засаждане дръвчета в овощната градина. То се предпочита, тъй като дръвчето успява да се вкорени до настъпване на студовете,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Симптомите са едни и същи - болки в гърлото, суха кашлица, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите и ставите Първите случаи на класически грип се очакват през ноември, а епидемия - в края на януари, началото на февруари. Това прогнозират епидемиолозите у нас. Картината не се различава от традиционната всяка година.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа