Фонд “Земеделие” обещава: директните субсидии до Коледа

07 декември 2017
Агробизнес
0
39717
Няма снимка
Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева съобщи, че предстои промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и ще се вземе предвид становището на НАЗ за сключването на доброволните споразумения за обработка на земя
1 2 3 4
 

Стартът на кампания 2018 за очертаване на площите този път ще е в срок - на 1 март

Диана Ванчева

Директните субсидии на площ по СЕПП ще бъдат изплатени на фермерите в пълния им размер преди Коледа - до 20 декември тази година.

Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков пред стотиците земеделски производители на Седмия национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който се проведе преди дни в Пловдив.

Индикативният график за целта е подготвен и върви финализирането му - това става след получаването тези дни на слоя с допустими площи от експертите на Министерство на земеделието.

Ставката е еднаква за всички производители и е почти като миналогодишната им сума на декар.

Всички стопани на второ място най-силно се вълнуваха и питаха за старта на кампания по очертаване на площите за 2018 г. - дали пак ще закъснее

Затова изп.-директор побърза да ги увери, че през следващата година кампанията ще стартира на точно определената дата - 1 март, и няма да има закъснение.

Както съобщават и от Дирекция "Директни плащания" на МЗХГ новата цифрова ортофотокарта се изработва усърдно сега и по нея се правят софтуерни подобрения, които ще бъдат готови в края на февруари.

Софтуерът на ИСАК на 1 март 2018 г. ще даде по-безпроблемни данни и ще стартираме, увери за втори път Живков фермерите.

Що се касае за екологично насочените площи и зелените плащания, шефът на фонда заяви, че е създадена работна група за изготвяне на наредбите по кампания 2018, заради нови евроограничения, затова те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, за което ще бъде поканен браншът да даде становища.

Фонд "Земеделие" усилено изготвя и модула за предстоящия електронен прием на заявления - и за пчелари, и за училищен плод

Той ще е готов в началото на 2018 г. и ще се стартира също на 1 март.

Семинарът на НАЗ отправи поредица от въпроси към държавните институции, на които те дадоха отговор веднага - явно бяха подготвени.

По отношение на доброволните споразумения по член 37 в, за които зърнопроизводителите и други браншове силно се вълнуват и имат изготвени предложения, зам.-министър Вергиния Кръстева съобщи, че се разглеждат предложенията на асоциацията и може би повечето от тях ще бъдат приети.

Преди предстоящата промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, проектът ще бъде обнародван, за да се вземат отново становища от браншовете. И правилникът за прилагането на закона ще влезе в сила след обществено обсъждане със зърнения бранш, обеща тя.

На въпроса на НАЗ как ще се нагласи законодателството ни за придобиване на земя от чужденци зам.-министър Вергиния Кръстева отговори, че засега проектът на закона е спрян.

Работи се по въпроса да отпаднат 5-те години уседналост. На второ място ще се прецени кои са ограничителните процедури, които държавата ще може да въведе спрямо купувачите на земя от лица от други държави-членки.

Зам.-министър Кръстева съобщи, че е посетила презентация по темата и в Брюксел, където са обсъдени варианти какви евентуални ограничения биха могли да се приложат. В МЗХГ засега още не са готови с отговор.

Кога ще стартира подмярка 4.2 от ПРСР - отговорът е декември т.г.

На това всеобщо питане на фермерите Милен Кръстев от МЗХГ даде този отговор. Според него, тъй като е в ход реформа и по всички мерки в ПРСР, освен компенсаторните, ще се кандидатства чрез ИСУН, нещата малко се бавят. Но наредба 20 беше публикувана вече със срок на обсъждане 5 декември.

С четвъртото изменение на ПРСР се предвижда за първия прием да се прехвърли още бюджет към подмярката от напоителните инвестиции. Вторият прием ще стартира този декември.

Според Кръстев всичко останало е ясно и новите финансови условия по 4.2 са одобрени от Комитета по наблюдение.

Нови са 2 критерия, електронното подаване, фактът, че ще има разяснения за подаването от експерти на фонда, и възможността да се прехвърлят проекти от предния прием, които обаче нямат отказ от фонда. Субсидията ще бъде 50% за малки и средни предприятия и 40% за големи.

Приоритетите ще бъдат за земеделски производители и фирми, които са действали повече от 3 г. и първите имат 5 души персонал, а предприятията - 15.

Допълнителни 5 точки ще има за тези, които не са получавали финансова помощ по мерки 121 и 123 от старата програма.

Вторият нов критерии ще дава точки на кандидати, които експортират.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
684
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

963
0

Властите обещават на инвеститорите всички видове преференции и помощ при излизането на експортните пазари Правителството на Виетнам и виетнамската група Nafoods подписаха меморандум за съвместното

5283
0

Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че за осма по ред година организира Национален агросеминар. Ежегодният форум ще се проведе на 29 и 30 ноември 2018 г. в Гранд хотел Пловдив, гр.

Още от Фермер
3366
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3186
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

10224
0

Есента е подходящо време за засаждане дръвчета в овощната градина. То се предпочита, тъй като дръвчето успява да се вкорени до настъпване на студовете,

2754
0

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

2916
0

Те могат да станат мотор в селата за възраждането им, заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред участниците в Международна конференция на жените в Лисабон,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система. Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите,

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа