Дебатът у нас за ОСП трябва да бъде разширен

06 декември 2017
Агробизнес
1
4878
 

. Предлагат от Института за аграрна икономика

ЕК вече анонсира, че ще направи стъпки към промяна на модела на ОСП от централизиран и силно регулиран подход към по-либерален, който дава независимост на отделните държави.

Занапред ЕС ще определя рамката и основните мерки, а страните членки ще имат възможност да изберат как да ги постигнат и по какъв начин да ги изпълняват.

Всяка държава трябва да изготви стратегически план с действия по първи и втори стълб. От обширен списък от налични операции и мерки, страните членки ще могат да изберат онези, които да прилагат и провеждат.

Кое есновното в разпространеното комюнике, коментира Божидар Иванов от Институт по аграрна икономика.

Той набляга, че иновациите и изследванията ще стават фундамент за постигане на жизнеспособно и конкурентоспособно европейско земеделие и това вече е подчертано.

Новото, което трябва да знаят фермерите е, че когато се говори за сравнителни предимстваq вече все по-малко ще се имат предвид природните условия, традициите, географското положение и другите характеристики на естествената среда.

Определящи ще стават технологичните и организационни достижения, с което всяко земеделие разполага.

Европейското иновативно партньорство -

ЕИП заема водеща роля в бъдещето на европейското земеделие

Как това ще стане, все още не е конкретизирано, защото големият проблем на ЕС е, че има силни, амбициозни послания и резултатът не е това, което се декларира.

Определено, обаче посоката ще е в създаване на силни връзки между изследванията и бизнеса, и на наука, която работи и допринася за конкурентоспособността, справяне с екологичните предизвикателства, решава проблема с намаляване на работната сила в земеделието и подпомага земеделието за адаптиране към климатичните промени.

Втората тема, върху която ЕК акцентира се отнася до доходите и управление на риска.

ЕК показва разбиране, че сегашната система на директни плащания създаде много дисбаланси, които застрашават фамилния характер на европейското земеделие и подсказват, че историческият подход на разпределение на директните плащания трябва да бъде реформиран.

Загатва се, че таванът на плащанията вероятно ще бъде между 60-100 хил.евро на стопанство.

Инструментите за управление на риска трябва да бъдат по-сериозно застъпени, като използването на индекси на разходите, е вероятно един от пътищата за прилагане на тези инструменти.

Третата тема, която ще бъде централна, е свързана с опазване на околната среда и борбата с климатичните промени.

Архитектурата на зелени плащания ше бъде променена, но това вероятно ще остане в правомощията на отделните страни членки.

Четвъртата област е просперитета на селските райони, където ще има роля регионализацията на приоритетите.

За петата тема - човешкият фактор, има ясно разбиране, че земеделието не е атрактивно за младите хора и те тще бъдат стимулирани.

Шестата тема е за безопасността на храната и ОСП ще трябва да отговори на обществените очаквания.

Какво следва от този документ

Според Божидар Иванов обвързаните и необвързаните плащания ще продължат.

Конвергенцията между националните плащания не е на дневен ред.

Основният въпрос с Многогодишната финансова рамка остава и тя трябва да бъде готова до средата на 2018 година. Едва, когато това стане, ще се проясни какво следва оттук нататък.

През втората половина на 2018 г. ще се направи първият вариант на новото законодателство, което ще очертае рамката на ОСП. Това ще даде старт на страните да изготвят своите стратегически национални планове за бъдещия програмен период.

Какво означава това за българската земеделска общност? Тя показва желание и воля за консолидиране и открит диалог между отделни браншови съюзи и организации, но този формат трябва да бъде разширен с включване и на други обществени организации като екологични неправителствени организации, потребителски групи, както и такива с производствени направления.

1 от milena на 06 декември 2017
Много ми е интересно да разбера какво означава "дечатът" от заглавието и "сава" от текста.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
3789
0

Европейската комисия ще предостави финансиране от бюджета на ЕС за селското стопанство в размер на 172,5 млн. евро за насърчаване на селскостопанските хранителни продукти в ЕС.

855
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

891
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

2934
0

Българското оризопроизводството е съсредоточено в Пловдивския регион. От засетите с пролетната култура площи през тази година, в размер на 101 700 дка, над 75 000 дка се намират в Пловдивското поле.

864
0

Котировките в Чикаго показаха ясен спад на всички агрокултури и по-специално на соята. Спадът в цените на тази култура се дължи на напрежението между САЩ и Китай,

Още от Фермер
684
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

819
0

Отново напомняме за антимикробните свойства на меда. При стандартното лечение на мастит се вкарват антибиотици в цицковия канал на заболялото виме. През този период млякото не се използва за храна,

351
0

Днес бъде предимно облачно и на места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - умерен, североизточен вятър и с него температурите още малко ще

3051
0

През есента и зимата пъпките по лозовото растение вече са в състояние на покой. Когато средната денонощна температура трайно започне да се настанява в графата под 10°С,

1431
0

Новата седмица ще ни посрещне с порция истинска есен. Обстановката ще бъде динамична. В понеделник над западната половина от страната ще вали, предаде НИМХ, цитиран от NOVA.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Протестиращи майки на деца с увреждания определиха пред Би Ти Ви като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. „Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца,

Водещите турски вестници днес публикуват подробности от разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. Саудитска Арабия призна през уикенда, че журналистът Кашоги, който бе критично настроен към властта в Рияд, е починал в саудитското консулство в Истанбул. Според първоначалната версия на Рияд Кашоги е починал в консулството,

Мантрата, че ако въведем прогресивно облагане, ще преборим неравенството, е глупост, казва шефката на бюджетната комисия в парламента   И още акценти: Новият данък за коли е мярка срещу мръсния въздух. Ако общините решат, може да не го вдигат Вече има система, чрез която може да се проследи дали някой мами с отстъпката за основно жилище Таванът за

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа