Учените откриха как пчелите ваксинират малките си

05 декември 2017
Пчеларство
0
9144
1 2 3
 

С откриването на това как пчелите естествено ваксинират децата си, учените вече могат да създадат първата ваксина за насекоми, съобщава nauka.offnews.bg Тази ваксина може да бъде използвана, за да се бори с тежките заболявания, които покосяват кошерите. Това е важно за развитие на производството на храни. 

Когато става въпрос за ваксиниране на децата си, пчелите не могат да избират - те естествено имунизират потомството си срещу специфични техни заболявания. А сега за първи път, учените са открили, как го правят.

Изследователи от Държавния университет в Аризона, от Университета на Хелзинки и Норвежкия университет за науки за живота са направили откритието си, като проучвали пчелен кръвен протеин, наречен вителогенин (vitellogenin). Учените са установили, че този протеин играе критична, но досега неизвестна роля в осигуряването на защита срещу болести на пчелните бебета.

Резултатите са публикувани в списание PLOS Pathogens.

"Процесът, чрез който пчелите пренасят имунитет към бебетата си, бе голяма загадка досега. Това, което открихме, е, че това е толкова просто, колкото яденето", коментира Гро Амдам, професор по биология в Университета на Аризона и съавтор на доклада в сайта phys.org.

Как става ваксинирането

Царицата на пчелната колония рядко напуска кошера, така че пчелите работнички трябва да носят храна и за нея. Когато пчелите работнички кацат от цвят на цвят, за да събират прашец и нектар, те срещат и вземат различни бактерии и патогени и по невнимание ги връщат в кошера. Там пчелите работнички използват събрания полен, за да направят храна под формата на пчелно млечице - храна, направена специално за царицата, в която между другото се съдържат бактерии от околната среда.

След като царицата се нахрани, бактериите, патогените се усвояват в червата и се прехвърлят в "мазното тяло". Това е орган, който по метаболитната си дейност често е сравняван с черния дроб на гръбначните, тъй като той съхранява хранителни вещества и синтезира протеини, липиди и въглехидрати, които циркулират в цялото тяло. Друго сходство с черния дроб е, че мастният орган детоксикира азотните отпадъчни продукти, които се извличат от хемолимфата (кръвната субстанция) на насекомото.

В този орган фрагментите на бактериите се обвързват с протеина вителогенин, който след това влиза отново в кръвта на царицата и в края на краищата стига в развиващите се яйца. Това означава, че когато се излюпят, пчелните бебета ще са "ваксинирани" и имунната им система ще е по-добре подготвена за борба с болестите, срещащи се в тяхната среда. Този процес може да се оприличи на това как човешките майки предават някаква защита срещу патогени на своите бебета чрез прехвърляне на антитела през плацентата.

Вителогенинът е носител на тези първични имунни сигнали, нещо, което изследователите не знаеха досега.

Първи ядивни ваксини за пчели

Докато пчелите ваксинират децата си срещу някои болести, много патогени са смъртоносни и насекомите не са в състояние да се бори с тях. Но сега, когато екипът на Амдам разбраха как пчелите ваксинират децата си, това отваря вратата за създаването на първите, ядивни и естествени ваксини за насекоми.

"Ние ще патентоваме начин за създаването на безвредни ваксини, както и предоставянето им на пчелните кошери във вид на смес, която пчелите ще изядат. Тогава ще може да предотвратяваме болестите им", коментира Далиал Фрейтак, съавтор от Университета на Хелзинки.

Една опасна болест, която засяга пчелите, е американският гнилец, който се разпространява бързо и унищожава пчелните семейства. Ларвите на пчелите, които поемат храна, заразена със спорите на бактерията, умират.
Това заболяване е само един пример, казват изследователите, където ваксината ще бъде изключително полезна.

Защо това откритие е важно за хората

Широко известно е, че опрашващите насекоми, включително пчелите, са изправени пред сериозни екологични заплахи.

Как пчелите "ваксинират" бебетата си и защо разбирането на това е важно за хората

През последните шест десетилетия пчелните семейства в САЩ са намалели от 6 милиона през 1947 г. до едва 2,5 милиона днес. Изследователите не знаят какво точно е причината за това, но пестициди, неприятели, патогени и проблеми на храненето, всичко това може да са допринасящи фактори.

Насекомите опрашители са важни за продоволствената сигурност, като допринасят за 35% от световното производство на храни. Насекомите опрашват 87 от 115-те най-важни хранителни култури, а медоносните пчели са жизненоважни.

Хората зависят от пчелите и други опрашващи насекоми. Ваксините за насекоми могат да играят важна роля в подпомагане на борбата срещу унищожаването на пчелните семейства.

Всички снасящи яйца видове имат вителогенин

Това откритие може да има трайни ползи и за други видове, както и значително положително въздействие върху производството на храни. Всички, снасящи яйца, видове - включително риби, птици, влечуги, земноводни и насекоми, имат вителогенин в телата си.

Естествените ваксини може да приложат в хранителната промишленост, да се подпомогне защитата на застрашените видове или в селското стопанство с ваксиниране на домашните птици. Те са евтини за производство и ще могат лесно да се използват в развиващите се страни.

Илюстрация на протеина вителогенин, "локомотивът" на ваксината. Heli Havukainen

Схема: Sabine Deviche

Снимка: Christofer Bang

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
3870
0

Пчелите играят важна и незаменима роля като опрашители в околната среда, ни напомнят от pcheli.bg. Освен предоставянето на мед, прашец, восък и други ценни пчелни продукти,

5184
0

Има ли лъч надежда в борбата срещу американския гнилец? Изглежда да. Техническият университет в Берлин, Германия, обяви пробив в изследването на Paenibacillus larvae – бактерията,

9549
0

За пчеларите, чиито очи винаги заблестяват, когато чуят новина за борбата с акарите Вароа, тази информация със сигурност заслужава внимание, твърдят от pcheli.bg.

5463
0

Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея. Точно над пчелното кълбо се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали, обясняват от to-bee.

6453
0

В емйлиран съд се сипват 4–5 части захар и една част вода и се варят на слаб огън при постоянно бъркане. Варенето продължава 30 – 40 минути, докато по стените на съда започне да се образува кристална

Още от Фермер
333
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

693
0

Отново напомняме за антимикробните свойства на меда. При стандартното лечение на мастит се вкарват антибиотици в цицковия канал на заболялото виме. През този период млякото не се използва за храна,

297
0

Днес бъде предимно облачно и на места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - умерен, североизточен вятър и с него температурите още малко ще

2502
0

През есента и зимата пъпките по лозовото растение вече са в състояние на покой. Когато средната денонощна температура трайно започне да се настанява в графата под 10°С,

1377
0

Новата седмица ще ни посрещне с порция истинска есен. Обстановката ще бъде динамична. В понеделник над западната половина от страната ще вали, предаде НИМХ, цитиран от NOVA.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мантрата, че ако въведем прогресивно облагане, ще преборим неравенството, е глупост, казва шефката на бюджетната комисия в парламента   И още акценти: Новият данък за коли е мярка срещу мръсния въздух. Ако общините решат, може да не го вдигат Вече има система, чрез която може да се проследи дали някой мами с отстъпката за основно жилище Таванът за

При друг случай 86-годишен мъж беше нападнат в София Двама възрастни мъже бяха пребити и ограбени. Първият случай е от град Славяново, а вторият е от София. В резултат на проведените незабавни действия служители на ПУ – Славяново установили и задържали извършителя – 36 годишен от Славяново, с криминални регистрации в полицията и осъждан.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля да стесни дефиницията за пол, определяйки го като непроменливо биологично качество, определяно от гениталиите при раждането, пише в. "Ню Йорк таймс", определяйки тази стъпка като "най-драстичната досега мярка в усилията на правителството да върне назад признаването и защитата на правата на

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа