Учени: Германските свиневъди имат нужда от повишаване на ветеринарната грамотност

04 декември 2017
Животновъдство
0
6093
 

Университетът по ветеринарна медицина в Хановер - TiHo Hannover, публикува резултати от изследване, което показва, че в немските свинеферми има проблеми със здравословното състояние на поголовието, съобщава Аgrarheute.
В хода на изследването са проучвани трупове на свине в четири кланици в различни райони на Германия. Основно внимание е отделено на външната оценка на труповете и за повшаване на информираността на свиневъдите за правилата за отглеждане на животните.
Били изследвани свински трупове от 57 доставки в кланиците: 485 угоени свине и 128 свине-майки.
При 13,2% от угоените свине и при 11,6% от свинете майки учените открили признаци, свидетелстващи, че животните в продължение на дълъг период от време са изпитвали болка и страдания.
При аутопсиите били установени следните диагнози, които са съпътствани от устойчива болка и страдания:
- хронична загуба на тегло;
- хронични ставни възпаления;
- копитни заболявания;
- хронично възпаление, вследствие на разкъсване/травми на ректума;
- дълбоки ухапвания по ушите и опашките с хронично възпалние;
- хернии;
- дълбоки поражение на кожата заради язви.
Според учените общо 323 свине от изследваните са били отглеждани при неадекватни условия. Изследването показало и че при 20% от свинете, доставени в кланиците, било необходимо незабавно да бъдат заклани по хуманни съображения.
Според експертите има е необходимо повишаване на ветеринарната грамотност на свиневъдите и затова предлагат да се въведат образователни курсове.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
2745
0

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

990
0

Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет).

7821
0

В Германия за угояване на свине фермерът получава 130 евро, след разходите за фураж остават едва 7,50 евро, напомнят от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) Жени Владинова Много производители

6192
0

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява в Странджанско, след като в нови селища продължават да бъдат откривани животни с антитела,

4905
0

Този обемист фураж е без конкуренция, не го оставяйте на стърнището, съветват специалистите Томас Гаул Сламата от зърнено-житни култури традиционно се използва като допълнителен обемист фураж в

Още от Фермер
3303
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3141
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

675
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Симптомите са едни и същи - болки в гърлото, суха кашлица, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите и ставите Първите случаи на класически грип се очакват през ноември, а епидемия - в края на януари, началото на февруари. Това прогнозират епидемиолозите у нас. Картината не се различава от традиционната всяка година.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа