В малки количества алкохолът е полезен

01 декември 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
26829
 

Както казват древните мъдреци "Дозата прави лекарството".

Така е и при виното и алкохола изобщо.

Доказано е, че в малки количества чаша вино на обяд или вечеря, е полезна за нашето здраве и дори има

качествата на лекарство

В такива малки количества алкохолът действа като антидепресант, при това много по-безвреден отколкото лекарствата, които подобряват настроението и стимулират организма.

Червеното вино има и друго важно лечебно действие - то съдържа фенолни вещества, главно антоциани, които придават цвета на виното и се свързват с тежките метали, при което се образува утайка от метални танати.

В миналия брой описахме, че червеното вино може да намалява вредните метални съставки в организма.

Всъщност не всички знаят, че...

алкохолът е естествена съставка и в човешкия организъм

При разграждането на захарта и нишестето, постъпващи с плодовете и хляба, в организма се получава алкохол.

Ако не знаете

при консумацията на 100 грама шоколад също се получава алкохол, равностоен на 70 мл уиски

Той се разгражда от организма под действието на ензимите алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа до оцетна киселина и ацетил кофермент.

От тях се отделя голямо количество енергия в организма, а като отпадъчен продукт остават само вода и въглероден двуокис.

Например при разграждането на 10 г захар се получават 39,55 ккал енергия, а при разграждането на 10 мл 100 об.% алкохол се получават 71,14 ккал енергия.

Тогава не е изненадващо, че

алкохолът е близо 2 пъти по-енергетично гориво за нашия организъм

При употреба на големи количества от него, както е при алкохолиците, се наблюдава отрицателно въздействие на алкохола. В този случай именно той проявява своето наркотично действие.

Ацеталдехидът е първият разпаден продукт на етиловия алкохол и един от разпадните продукти на алкохолната ферментация на захарта. При взаимодействието му с медиаторите в мозъка дофамин и серотонин се получава и известния алкалоид морфин.

Наличието на морфин в мозъка след употребата на алкохолни напитки обяснява и настъпващия развеселителен ефект, и пристрастяването към алкохола.

Между другото посоченият ефект е установен от проф. З.Амид от Университета Конкордия в Монреал, Канада. Английски учени са установили, че

у алкохолиците нивото на алдехид дехидрогеназата е двойно по-ниско от нормалното

Намалената активност на алдехид дехидрогеназата е причина за натрупване на големи количества ацеталдехид, който се свързва с медиаторите и е причина за натрупване на морфин.

За сведение - според научните изследвания колкото по-високо е съотношението между алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа, толкова е по-голямо приеманото количество алкохол.

Това дава повод на учени да се заключи, че алкохолизма е генетично заложен в нас.

Шведската медицинска академия доказва това твърдение с успешното и пълно лечение на алкохолиците от тяхната привързаност към алкохола. Дали алкохолът обаче ще бъде лекарство или проклятие това зависи преди всичко от нас.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
5121
0

Когато става дума за твърде разпространените разпръсквачи Кръговият разпръсквач за двора например може да напоява различни по големина площи с кръгла форма,

4446
0

* Ако се прибавят цистерна и помпа, ефектът е голям и икономията е налице Всичко в двора се нуждае от различни количества вода според сорта и сезона.

9891
0

* Как да се направи, пита Ваня Костадинова от Варна Основно изискване при приготвяне на сладко (безалкохолно) вино в домашни условия е да не се допуска заферментиране на сока (мъстта).

9513
0

* Когато я купувате - гледайте 5 неща Наши читатели попитаха какви са гаранциите при покупката на вкоренени лози от пазара - как да разберат дали те са качествени или не.

3582
0

Тя върши работа за сто неща в лятната къща и градината, как се обработва - питат читатели От бъчвата, която сте решили да свалите от сцената на винарството,

Още от Фермер
270
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

657
0

Отново напомняме за антимикробните свойства на меда. При стандартното лечение на мастит се вкарват антибиотици в цицковия канал на заболялото виме. През този период млякото не се използва за храна,

297
0

Днес бъде предимно облачно и на места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - умерен, североизточен вятър и с него температурите още малко ще

2430
0

През есента и зимата пъпките по лозовото растение вече са в състояние на покой. Когато средната денонощна температура трайно започне да се настанява в графата под 10°С,

1368
0

Новата седмица ще ни посрещне с порция истинска есен. Обстановката ще бъде динамична. В понеделник над западната половина от страната ще вали, предаде НИМХ, цитиран от NOVA.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мантрата, че ако въведем прогресивно облагане, ще преборим неравенството, е глупост, казва шефката на бюджетната комисия в парламента   И още акценти: Новият данък за коли е мярка срещу мръсния въздух. Ако общините решат, може да не го вдигат Вече има система, чрез която може да се проследи дали някой мами с отстъпката за основно жилище Таванът за

При друг случай 86-годишен мъж беше нападнат в София Двама възрастни мъже бяха пребити и ограбени. Първият случай е от град Славяново, а вторият е от София. В резултат на проведените незабавни действия служители на ПУ – Славяново установили и задържали извършителя – 36 годишен от Славяново, с криминални регистрации в полицията и осъждан.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля да стесни дефиницията за пол, определяйки го като непроменливо биологично качество, определяно от гениталиите при раждането, пише в. "Ню Йорк таймс", определяйки тази стъпка като "най-драстичната досега мярка в усилията на правителството да върне назад признаването и защитата на правата на

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа