Изберете слънчев кът за дворната асма

24 ноември 2017
В лозята
0
17739
Няма снимка
И като декоративен елемент дворната лоза иска да е на проветриво и светло място. А когато служи за плододаване, тогава би трябвало да й се отдаде още по-специално внимание.
1 2 3 4
 

Търсете проветриво и отцедливо място

Когато ще избирате най-подходящото място за лозите в дворните места, необходимо е да прецените какви са изискванията на растението на първо място.

Задължително е да се съобразите с тях, защото растението ще пребивава в двора ви 3-4-5 десетилетия и може би ще ви надживее, т.е. ще остане за деца и внуци.

Правило е за лозите в двора да се избере проветриво, незасенчено и отцедливо място.

На такъв терен растенията трябва да се отглеждат и относително самостоятелно.

Когато се отглеждат асмовидно под тях може да се засаждат и други растения, но това общо взето у нас не е много честа практика.

Задължително е, ако има други растителни видове отдолу, те да не изискват много чести поливки.

Забравете за непроветривите ъгли

Почти винаги на тях е най-голяма опасността от появата на неприятни гъбни болести, а и плододаването ще бъде проблемно.

Може ли лозата да се отглежда като подкултура - това ни попитаха няколко наши редовни читатели - любители.

Отговорът е "не".

Лозата не бива да се отглежда и между овощни дървета

Това е защото тя не търпи почти никакво засенчване. Затова изберете най-проветривото и незасенчено място.

В дворните и вилните места лозата може да се отглежда и като декоративно растение

Но тогава вече стопаните й не очакват добив от нея, а разчитат на това да й придадат най-различни декоративни форми на желана височина и да я ползват за сянка и навес.

Лозата може да краси пътеки и пътни алеи, да озеленява всички видове беседки и кътове.

Но въпреки че мястото й тогава е подчинено на основната идея - декорация, пак не бива да бива да бъде затормозявано развитието й. Тя не търпи близост до околните дървета и други растения, който правят сянка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
15039
0

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

15462
0

Минералните вещества сега ще защитят и от зимните студове Пролетното, както и есенното подхранване е много важно, защото най-пряко засяга бъдещата реколта.

6867
0

От 16 октомври трябва да се подпомага по новите правила Според МЗХГ проектонаредбата за предоставяне на финансова помощ по национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода

67653
0

За ябълчно-млечнокиселата ферментация отговаря на читатели д-р инж.-техн. Николай Бакалов Ябълчно-млечнокиселата ферментация е почти толкова важна, колкото и алкохолната.

19332
0

Олиото от семки се смята за най-полезната мазнина Събраните гроздови семки, за които е известно, че са много полезни, могат да бъдат използвани в домакинството и за укрепване на организма по няколко

Още от Фермер
3339
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3168
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

684
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система. Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите,

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа