Има породи кучета, които са предразположени към виене. Немската овчарка е една от тях. Другите са хъски, доберман и лайка.

Кучетата обикновено вият, когато остават сами. За това стопанинът им разбира от възмутени съседи. Тогава воят им означава, че кучето се чувства изоставено

С воя си то не само заглушава мъката, а и си търси глутница.

Но има кучета, които вият през нощта, когато всички са вкъщи и няма повод да се чувстват изоставени.

Кучето може да вие и поради сексуални причини: ако на разходка през деня е срещнало разгонена кучка и се е влюбило. А разгоненото женско куче може да вие постоянно под натиска на хормоните.

Какво да направите?

Ако причината е в храннето, пиенето и вниманието, лесно е да се реши проблемът.

Следете винаги да е добре нахранено и постоянно да има достатъчно голяма купа с чиста вода.

След връщане от работа му отделяйте достатъчно внимание, играйте си с него.

Ако вие заради самота и страх от изоставяне, то се обличайте в негово присъствие и му говорете, че сега трябва да излезете, но непременно ще се върнете

Ако в момента на отваряне на вратата кучето тича пред вас, спрете го и с усмивка, но твърдо му кажете "Не!".

Като затворите външната врата, слезте на долния етаж, за да не усеща кучето миризмата ви. Ако започне да вие и да драска по вратата, върнете се и му се накарайте.

Разхожайте се достатътъчно дълго с кучето, така че да се прибира толкова уморено, че да се нуждае само от почивка и тогава няма да му минава през главата мисълта да вие.

Не всички породи кучета вият, когато останат сами. Най-честата причина за виенето е, че домашният любимец се страхува от изоставяне. Затова трябва да приучите кучето да остава само.
Не всички породи кучета вият, когато останат сами. Най-честата причина за виенето е, че домашният любимец се страхува от изоставяне. Затова трябва да приучите кучето да остава само.