Фосфорът - отлична гаранция за стабилност и качество на добивите

16 ноември 2017
Растениевъдство
0
15237
1 2 3 4 5
 

При добро снабдяване на растенията с елемента се получава по-силен растеж на корените, ускоряване на растежа и плододаване, устойчивост към стресови условия

Проф. дсн Петко Иванов

Фосфорът е вторият по значение дефицитен хранителен елемент в земеделието след азота, с решаващо значение за величината и качеството на добива и почвеното плодородие. В съвременното земеделие фосфорното торене играе ключова роля поради няколко причини:

Участието му в редица решаващи жизнени процеси и функции в растенията: образуване на клетъчните ядра и деленето на клетките, предаване на наследствената информация, пренасяне на енергия и пр.

Чрез многостранните си физиологични и биохимични функции фосфорът повишава устойчивостта на растенията към стресови фактори (ниски и високи температури, суша, болести), балансира неблагоприятните ефекти на азотното торене и играе стабилизираща роля за получаване на сигурни, стабилни и качествени добиви.

Фосфорните суровини за производство на фосфорни торове (фосфорити) са ограничени и локализирани само на няколко места в света (Северна Африка, Русия, САЩ и др.) което обуславя нарастващ дефицит, голямо търсене и високи цени.

В резултат от бързото взаимодействие на разтворимите фосфорни торове с почвени компоненти (съединения на желязото и алуминия, карбонати, глини и др.), се образуват фосфатни съединения с понижена разтворимост и достъпност за растенията, поради което коефициентите на усвояване от торовете са много по-ниски от азотните торове.

Преди прилагането на системно торене практически всички почви са слабо запасени с достъпен фосфор за растенията, но при многогодишно системно торене в почвата се акумулират значителни и вариращи количества от т.н. остатъчни торови фосфати, с което се създава голямо разнообразие на почвите по отношение на запасеност, и в съответствие с това различна необходимост от фосфорно торене.

Индустрията за производство на фосфорни торове замърсява силно околната среда. Както дефицитът, така и излишъкът на фосфора в почвата води до дебалансирано минерално торене и влошава качеството на растителната продукция.

Многостранната роля на фосфора е свързана с участието му в редица важни и незаменими органични съединения: нуклеинови киселини, нуклеопротеини, фосфатиди, захарофосфати и пр.

В растенията

Съдържанието на Р2О5 варира и е много по-високо в зърното (0.7-2.0%) в сравнение с вегетативните органи. Износът на фосфор зависи от вида на културата и при високи добиви от житните култури е от 4 до 6 кг Р2О5 (2-3 пъти по-малък от този на азота). Усвояването на фосфор протича през цялата вегетация и както е при азота се преизползва от старите листа в младите и зърното.

При дефицит младите растения показват характерни симптоми - червено-виолетово оцветяване на стъблата и периферията на листата, дребнолистие и предварително опадане на листата.

При добро снабдяване на растенията с фосфор се получава по-силен растеж на кореновата система, ускоряване на растежа и плододаване, устойчивост към стресови условия (особено на ниски температури), устойчивост на болести и полягане, подобряване качеството, повишаване трайността при съхранение, подобряване жетвения индекс и др.

В почвата

Общото съдържание на фосфор (Р2О5) е ниско, но варира в широки граници (от 0.050 до 0.200%) и зависи от материнската скала, насоката на почвообразователния процес и предварителното торене. В льосовите черноземи е по-високо от това на почвите, развити върху варовици, глини и пясъци.

По-голямата част от почвения фосфор е във форма на неорганични фосфати, свързани с със съединения на калций, алуминий и глинестите минерали. Останалите около 30-40% са свързани с органичното вещество на почвата.

С напредване процесите на почвено излужване и деградиране (от карбонатните и типични черноземи към сиви горски почви), заедно с понижаването на рН (вкиселяване на почвите) стават характерни трансформации на фосфора по почвения профил, изразяващи се в намаляване на фосфора в повърхностните хоризонт за сметка на по-дълбоките слоеве и превръщане на калциевите фосфати в железни и алуминиеви.

Снабдяването на растенията с фосфор зависи не толкова от общите му запаси в почвата, а предимно от наличието на леснодостъпни или усвоими почвени фосфати, чието ниво се определя предимно от историята на предшестващото торене.

Баланс на фосфора

Балансът на фосфора в земеделието е по-стабилен от този на азота. Основните пера на разход са износа с реколтата, възможните загуби чрез износ на почвена маса с ерозията и трайното фиксиране в недостъпна за растенията форма. Измиване на фосфор в подорните хоризонти не става. За сметка на това водоразтворимият торов фосфор от суперфосфата бързо се трансформира в по-слабо достъпни и частично недостъпрни за растенията фосфати.

Износът на фосфор с реколтата е 2-3 пъти по-нисък от този на азота и калия.

Същевременно коефициентите на усвояване от растенията са много по-малки поради превръщането на торовия фосфор в слаборазтворими съединения. В зависимост от почвите и нормата на торене тези коефициенти са в границите на 5 до 20% от торовата норма в годината на торенето. За да се компенсира по-ниският коефициент на усвояване, се препоръчва бедните и слабо запасени с усвоим фосфор почви да се торят с норми, които надвишават 2-3 пъти биологичния износ с реколтата. При такова торене става системно обогатяване на почвата с остатъчни торови фосфати, с което се подобрява съдържанието на достъпен за растенията фосфор и намалява необходимостта от торене. При почви с добра запасеност се преминава към т.н. поддържащо торене с норми, които съответстват на реалния износ с реколтата или торенето се изключва.

Вследствие на многогодишното системно торене до 1990 г. почти всички почви бяха обогатени в различна степен с достъпен за растенията фосфор, при наличието на много голямо разнообразие (от 3-4 до 15-20 и повече мг Р2О5/100 г почва). Това се дължи както на нееднаквото торене, така и на различните свойства на почвите Тежките глинести почви с кисела реакция свързват по-здраво торовия фосфор и обогатяването им с достъпни за растенията фосфати става по-бавно и с по-голям разход на торове. Леките песъчливи почви се обогатяват по-бързо и с малък разход на торов фосфор.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
3555
0

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

2511
0

Пестицидите са стриктно регулирани в повечето региони на света, редица международни организации, като Световната здравна (WHO) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD)

3141
0

EFSA и оценката на активните субстанции Д-р Ирена Богоева Дирекция ОРХВ, ЦОРХВ Търговията и разпространението на продукти за растителна защита (ПРЗ) се регулира от законодателството в Европейския

4743
0

Най-големият в света проект с изкуствено осветление в оранжерия за производство на зеленчуци ще удвои площта си. Причината са постигнатите успехи за подобряване на добивите.

1503
0

- Г-н Кинанов, 2018 г. беше изключително тежка за много от зърнопроизводителите, поради нестабилното време – пролетна суша, обилни летни валежи, които възпрепятстваха жътвата.

Още от Фермер
396
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

738
0

Отново напомняме за антимикробните свойства на меда. При стандартното лечение на мастит се вкарват антибиотици в цицковия канал на заболялото виме. През този период млякото не се използва за храна,

297
0

Днес бъде предимно облачно и на места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - умерен, североизточен вятър и с него температурите още малко ще

2673
0

През есента и зимата пъпките по лозовото растение вече са в състояние на покой. Когато средната денонощна температура трайно започне да се настанява в графата под 10°С,

1377
0

Новата седмица ще ни посрещне с порция истинска есен. Обстановката ще бъде динамична. В понеделник над западната половина от страната ще вали, предаде НИМХ, цитиран от NOVA.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мантрата, че ако въведем прогресивно облагане, ще преборим неравенството, е глупост, казва шефката на бюджетната комисия в парламента   И още акценти: Новият данък за коли е мярка срещу мръсния въздух. Ако общините решат, може да не го вдигат Вече има система, чрез която може да се проследи дали някой мами с отстъпката за основно жилище Таванът за

При друг случай 86-годишен мъж беше нападнат в София Двама възрастни мъже бяха пребити и ограбени. Първият случай е от град Славяново, а вторият е от София. В резултат на проведените незабавни действия служители на ПУ – Славяново установили и задържали извършителя – 36 годишен от Славяново, с криминални регистрации в полицията и осъждан.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля да стесни дефиницията за пол, определяйки го като непроменливо биологично качество, определяно от гениталиите при раждането, пише в. "Ню Йорк таймс", определяйки тази стъпка като "най-драстичната досега мярка в усилията на правителството да върне назад признаването и защитата на правата на

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа