Това заявиха от Федерацията на независимите синдикати в земеделието, които заедно с някои депутати поискаха в комисията по земеделие при обсъждането на бюджета за 2018 г. увеличаване на бюджета на МЗХГ с 10 млн. лева, 7 млн. лева от които да бъдат отпуснати за ССА.

Но докато стане факт евентуална законова промяна, която ще позволи на академията да има автономен бюджет, ФНСЗ предлага на научното звено да се отпуснат допълнително средства - това каза Светла Василева председател на федерацията, пред "Български фермер".

Министерството на земеделието подготвя промени във финансирането на Селскостопанска академия, които предвиждат през 2018 година тя да е на нещо като автономен бюджет, засега обаче не е ясно какви са предвижданите промени и кога могат да станат факт.

Ако ССА не получи допълнително пари, над 60% от служителите или 1300 души в ССА ще останат със заплати, равни на минималните, допълни синдикалната лидерка. Според федерални членове явно научната мисъл отново ще трябва да излиза в края на годината на протести, за да защитава мизерните си възнаграждения. Засега МЗХГ не дава отговор какви предложения ще внесе.

Както стана ясно от аграрния министър Румен Порожанов през 2018 г. приоритет ще е модернизирането на лабораториите на БАБХ, а

до края на ноември ще бъде представен и новия модел на системата за борба с градушките

в който активни участници ще станат и потребителите на услугата.

Според проектобюджета планираните приходи в аграрното ведомство през 2018 година са 156,6 млн. лева, а разходите - 210,08 млн. лева.