От пасивно пушене страдат не само хората

Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при хората. Пасивното вдишване на дим води до възникване на рак при домашните животни.

СЛАБОТО МЯСТО НА КУЧЕТАТА Е НОСОГЛЪТКАТА

Тези животни неслучайно се славят с отличния си нюх: природата ги е надарила с тази особеност, която се дължи на голямата на площ свръхчувствителна слизеста обвивка на носа.

Колкото по-дълъг е носът на кучето, толкова е по-голяма вероятността да си "лепне" някоя болест от цигарения дим. Да, но работата е там, че канцерогените влизат вътре в носовите ходове и се натрупват там, като рано или късно водят до туморно образувание.

Ако домашният любимец е от порода, за която е свойствен къс или среден нос, опасността да заболее от рак на носоглътката леко намалява, но затова пък се появява друга опасност - рак на белите дробове.

Тъй като при тези животни слизестата обвивка на носа е недостатъчна по площ, за да се натрупа голямо количество вредни вещества, канцерогените безпрепятствено проникват надълбоко в дихателните органи, оставайки там.

НАЙ-ЗЛЕ ОТ ВСИЧКИ СА ПТИЦИТЕ: тяхната дихателна система е най-силно подложена на въздействието на дима, а за разлика от кучетата и котките те не могат да се отделят на безопасно разстояние от пушещия си стопанин.

Резултатът е красноречив - статистическите извадки показват, че най-много пневмонии със смъртен изход, както и злокачествени образувания има сред пернатите, които обитават домове, в които стопаните са пушачи.

Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при хората
Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при хората