Ако искате да предпазите децата от екзема и астма, вземете им куче, препоръчват британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Според специалистите едночасово занимание с четириногия другар е достатъчно, за да намалее съществено рискът за подрастващите от развитие на екзема.

Наличието на куче в дома осигурява защита и срещу астма. Защитният ефект се дължи на бактерии и други микроорганизми, пренасяни от питомците, цитира БТА.

"Въпреки че е често срещана в детска възраст, много хора не знаят, че екземата може да прогресира до хранителни и назални алергии и астма. Целта ни беше да установим дали наличието на куче оказва забавящ ефект", казва Гагандийп Чийма от изследователския екип.

За целите на проучването специалистите са наблюдавали как всекидневно едночасово взаимодействие с куче влияе върху бъдещото потомство на бременни жени.

Изследователите са установили, че рискът от развитието на екзема е по-нисък за бебетата след раждането до втората им годишнина. Защитният ефект се запазва до 10-годишна възраст.

Във второ проучване специалистите са изследвали как общуването с куче влияе върху деца с астма. Изследователите са установили, че бактериите и микроорганизмите, пренасяни от животното, осигуряват защитен ефект срещу проявата на симптомите на заболяването.