Европейският орган за безопасност на храните (European Food Safety Authority -EFSA) подготвя ново научно заключение относно риска от луда крава (трансмисивни спонгиформни енцефалопатии) при влагане на преработени животински протеини във фуражите. Резултатите трябва да са готови до юни 2018 г.
Ще бъде проучено използването на животински протеини от свине в комбинираните фуражи за домашни птици и на животински протеини от домашни птици в комбинираните фуражи за свине.
От Еврокомисията съобщават, че базираният в италианския град Парма Европейски орган за безопасност на храните трябва да отчете, че от времето на публикация на Научното заключение относно риска от трансмисивни спонгиформни енцефалопатии, който представляват преработените животниски протеини, през 2010 г. епидемиологичната ситуация с лудата крава в ЕС продължава да се подобрява.
Нещо повече, представител на Еврокомисията съобщава, че отстраняване на материалите с особен риск и политиката по отношение на мониторинга на лудата крава са еволюирали, както и лабораторните методи, използвани за тестване на фуражи при наличие на забранени съставки от животински произход.
Също така Еврокомисията отбелязва, че вече има нови данни и информация, включително отчет на Референтната лаборатория за животинските протеини относно пределните възможности при прилагане на нов метод за откриване на преработени животински протеини от преживни животни във фуражите.
Използването на животински протеини във всички фуражи е забранено в ЕС от 2001 г. на фона на опасенията относно ролята им в трансмисивните спонгиформни енцефалопатии.
Оттогава на равнище ЕС периодично се обсъжда смекчаване на забраната, за да стане възможно изхранването на преработени животински протеини, получени от непреживни животни, на непреживни животни от друг вид. Използването на преработени животински протеини към днешна дата е разрешено във фуражите за риби. Продължават обсъжданията за фуражите за свине и птици.
Много специалисти смятат, че използването на преработени животински протеини намалява загубатга на ценен белтък, което подобрява общата устойчивост на хранителната верига.
Основната трудност е в осигуряването на надежден тест за предупреждение при попадане на материал от един и същ вид, както и на материали от преживни животни във фуражите за домашни птици.
В Пътната карта за борба с трансмисивните спонгиформни енцефалопатии, публикувана през юли 2010 г., Еврокомисията предвижда възможност за повторно разрешение на използването на преработени животински протеини във фуражите за непреживни животни при съхранение на забраната на канибализъм, прилагане на отделни производствени линии, както и при наличие на проверени и работещи методи на лабораторен контрол.
Също така е предвидена възможност за въвеждане на допустимо равнище на съдържание на преработен животински протеин във фуражите.