Става дума за всички кандидати, които ще подават проекти по предстоящата за прием догодина мярка 9 от Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. и ще кандидатстват за подпомагане за създаване на групи и организации на производители.

Управляващият орган в Министерството на земеделието вече е изготвил предложението и ще го постави за обсъждане на комитета по наблюдение на програмата, който ще се проведе на 25 октомври тази година.

За проекти по мярката за създаване на групи и организации в сектор животновъдство ще се дават максималните 30 точки, както и за проекти, които са подадени от такива групи.

В сектора на плодовете и зеленчуците също ще се присъждат 30 точки, както после и за проекти, подадени от такива организации.

При проекти, в които не по-малко от 50% от членовете на групата или организацията е от млади фермери - ще се присъждат 10 точки.

А при проектни предложения, в които не по-малко от 50% от членовете са подпомогнати по подпрограмата за малки стопанства -  10 точки.

Ако в проектните предложения е заложена от кандидата обмяна на опит или обучение, ще се присъждат 20 точки - при посещение с обмяна на опит с чуждестранни групи, и 10 точки - при останалите.