Любомир Коралов наш спец. пратеник в гр. Долни Дъбник, Плевенско

Край Долни Дъбник вече работи новата топ база на АГРИТОП, фирма, която може всичко в областта на проектирането, изграждането и оборудването на модерни животновъдни ферми за всякакви животни. За 15-те години, през които тя действа активно на българския пазар, нейният екип е създал над 100 такива работещи обекта. А щом са работещи, то инвестицията в тях е разумна, казва НИКОЛАЙ СТЕФЧОВ, управител и собственик на АГРИТОП. Както е разумна, добавя той, и нашата немалка инвестиция в новия ни търговско-сервизен център в Плевенския регион. По същество това е иновативна инвестиция за българските условия

Ние в АГРИТОП знаем, че фермерите ще оценят нейното присъствие и дейност. Мнозина от тях ще вложат в своите стопанства част от идеите и решенията, подходящи за тях, каквито предлагаме в новата ни база, коментира г-н Стефчов при откриването преди десетина дни на този истински логистичен център в сърцето на Северна България.

Нямаше човек от присъстващите над 350 души, все професионали, на празника на АГРИТОП, който да не беше съгласен с мнението, че топ базата наистина е голяма крачка в усилията на АГРИТОП за развитието на европейски тип животновъдство у нас.

- Да, наистина, с тази инвестиция получаваме огромна придобивка, сподели МОМЧИЛ ТАСКОВ, търговски мениджър на компанията, който от 12 години работи там. С нея доказваме на фермерите, че стоим сериозно на пазара, че имаме сериозно намерение да оптимизираме това, което сме започнали. Демонстрираме нашия стремеж да съдействаме за утвърждаване на новата визия и продуктивност на българското животновъдство. Всичко, което първоначално сме стартирали, в момента се доразвива със същественото участие на водещи европейски фирми в този сектор които са наши партньори. В резултат на това едни от иновативните животновъдни ферми в България са проектирани от АГРИТОП, отбеляза г-н Тасков. С това започна и нашият разговор, провокиран от видяното от журналисти и фермери в базата.

- Какви марки и машини са застъпени в портфолиото и стоковата листа на АГРИТОП, които ще привлекат интереса на животновъдите?

- Нашият нов център е предназначен основно за проектиране на обекти и продажба на оборудване, на машини и консумативи за тези обекти.

В същото време сме предвидили в него да се извършва сервизна дейност от нашите специалисти и техници. В него е застъпен и друг акцент- възможност за образователна и информационна дейност с екипа и с партньорите ни. Всеки, който дойде при нас, може да си избере подходяща за него позиция от портфолиото ни и да получи компетентна консултация по интересуващите го въпроси.

В продуктовата ни листа са застъпени най-нови модели и оборудване от нашите основни доставчици, с които почнахме отпреди 15 г. Това са DeLaval, WEIDEMANN, JOSKIN - добре познати на нашите животновъди имена в сектора. Към тях се прибавя и BUDISSA BAG, фирма от която внасяме машини за силаж и сенаж, които ги правят във формата на т. нар. салам, съхраняващ в отлично качество грубата зелена храна. Машините ги опаковат и не е нужно да имаш силажни ями, не е необходимо тракторите да тъпчат върху силажа. От три-четири години работим успешно и с известната фирма RIELA, която основно доставя сушилни с добър пазар в Северна България, Плевенско и другаде. Това е така, защото в този регион доста сериозно се отглежда царевица, която в повечето случаи трябва да бъде сушена. С тази фирма предлагаме много добри решения и технологии за изсушаване, съхранение, транспортиране на зърното. Клиентите ни имат богат избор от хоризонтални и вертикални складове, както и от силози.

През годините стигнахме до извода, че фермерите трябва да бъдат обучавани. Доста хора се ориентираха към животновъдството, без да имат добра подготовка за тази дейност. И затова решихме да отделим значително място на втория етаж на новата ни база за вътрешен учебен център като обособихме голяма зала, оборудвана с всякакви учебни помагала и модерна техника за провеждане на по-кратки или по-продължителни курсове, семинари, консултации, специални образователни часове и за клиентите, и за екипа. Около нас в региона на Плевен, а и по-далеч има доста ферми. При нас ще бъде теоретичната част, при тях ще се провеждат практическите занятия. Така до тях ще достигнат новостите от сектора, ще се запознаят с предимствата на новите машини, които след това ще работят в техните ферми.

- Познавачите на пазара на техника у нас твърдят, че има случаи на несертифицирани сделки...

- У нас често не се осъществява редовен контрол върху доилните инсталации за разлика от Германия. А това е много важно. Има фирми или частни лица, които без да са сертифицирани, продават инсталации

Това е незаконно, непустимо и опасно за здравето на потребителите и животните. Ние работим с DeLaval. Всички съоръжения с тяхната марка са сертифицирани по ИСО. Така ние гарантираме здравето на животните, което е от най-съществена важност. Интересното е, че никой от купувачите, на които продаваме, не е изявил желание да се раздели със старите си машини. Това се отнася както за товарачите и повдигачите на WEIDEMANN, така и за машините на другите компании, с които работим в тясно сътрудничество. Ако при големите търговци на техника в бранша има обратно изкупуване, то нашите клиенти обикновено не искат да ги продават, да се разделят с тях. Ето това наричам разумна инвестиция. Все пак, ако има някакъв проблем, то той може да бъде ценови. Българските животновъди често предпочитат по-евтиното, ала то, както е известно, излиза по-скъпо.

- При вас какви са цените на машините и оборудването, достъпни ли са фермерите? Използвате ли облекчаващи или лизингови схеми при продажбите?

- Не знам точно какво е "достъпни цени". По принцип при нас цените не са космически и съотвестват на качеството. Схемите, по които продаваме машините, са свързани с програмите. На тях основно разчитат животновъдите. Има, разбира се, и варианти за лизинг, с който работим през банки и лизингови организации. Освен това има и добри гаранционни периоди. А в новата база са предвидени и условия за сервиз и облекчено следпродажбено обслужване. Машините, купени от нас, са вече доста и ние се стремим да им осигурим бързо и качествено сервизитиране.

- Казахте, че новата база е голяма крачка за АГРИТОП. Как ще се развива процесът на разширение, така че да се осигури на фермерите нужното им оборудване и в други региони на страната?

- Това е първата база, която е собственост на АГРИТОП. Иначе имаме други наши центрове, които са под наем в Стара Загора, Русе, Монтана и др. Те са ни много полезни, защото чрез тях доставяме на нашите клиенти храни, препарати, консумативи. Консултираме ги, извършваме някои ремонтни дейности. Надявам се, че ще изградим и на тези места бази като тази край Долни Дъбник, например в Стара Загора. Защото Южна България е важен селскостопански регион, знаково място за животновъдството. Основното количество крави е съсредоточено в Пловдивско и Сливенско. Така че и там ни е нужен такъв логистичен център като тукашния. Нямаме друг избор...

Към нашия разговор се присъедини и МИХАИЛ МИХАЙЛОВ, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите:

- Искам да подчертая, че много ферми от нашия съюз работят с АГРИТОП

Особено в Сливенско има реализрани доста техни проекти, изцяло снабдени с машини, оборудване и технологии от тях. А това означава, че екипът на АГРИТОП си върши работата. Изминалите 15 години, откакто компанията е на пазара, са изпълнени с много труд на екипа, с много изградени от тях печеливши обекти за наши животновъди. А те ги използват съвсем пълноценно и разчитат изцяло на специалистите на АГРИТОП. От своя страна те са готови винаги, по всяко време да се притекат на помощ, ако има някакви проблеми.

Неслучайно и новата им база е на изключително високо професионално равнище и на много подходящо място. Всичко това е така, защото дойде времето за обновяване на техниката, оборудването, технологиите, на всичко свързано с животновъдството. Защото само по този път то може да бъде рентабилно и конкурентоспособно. Новият център ще стимулира тези процеси. Така Николай Стефчов и неговият екип дават своя огромен принос за развитие на млечния сектор. В този смисъл инвестициите и намеренията на хората от АГРИТОП са много полезни и перспективни е категоричен г-н Михайлов.

Проектирането на животновъдни ферми е, особено важен и тънък в професионален смисъл процес. Мениждмънтът на фирмата използва един твърде успешен начин това да става висококачествено и в интерес на фермерите. Работи се в сътрудничество със специализрани, доказани в тази област, строители, които правят с АГРИТОП продуктивна комбинация.

- Агритоп, обяснява ТОНИ ЙОРДАНОВ, управител на такова строително дружество ИНЕРТСТРОЙ КАЛЕТО от Мездра, оборудва обектите, които ние изграждаме. След първите три успешно изпълнени поръчки сега вече имаме с тях и четвърти договор за подобен обект. Говорим за кравеферми, за млечно говедовъдство. Николай Стефчов и целият му екип са много коректни и точни партньори, и за нас, и за фермерите. Впечатлява ме това, че хората, които са работили или работят с него, неизменно казват: с тази фирма може да се работи спокойно инвестициите ни са сигурни.

Той успява да си подреди бизнеса и това му дава възможност да се развива и да върви напред, разширявайки зоната си за действие. Както това става с новата топ база на АГРИТОП. Видяхме, че в нея всичко - и машини, и оборудване, и консумативи, и зали за обучение, и сервизът е направено с много вкус и познаване на особеностите на животновъдния бранш. Мисля, че това е верният път, по който върви и ще върви АГРИТОП. 15 г. е много хубава и перспективна възраст, от която аз виждам едно бързо израстване, бързо развитие и напредък в бизнеса. Особено в условията на дигиталната ера в земеделието.

Мениджърите на АГРИТОП режат юбилейната торта. Отдясно е Момчил Тасков
Мениджърите на АГРИТОП режат юбилейната торта. Отдясно е Момчил Тасков
Учебната зала е готова за консултации, семинари и други форми на обучение
Учебната зала е готова за консултации, семинари и други форми на обучение
Михаил Михайлов
Михаил Михайлов
Тони Йорданов
Тони Йорданов
DeLaval предлага на животновъдите оборудване на световно и европейско равнище и качество
DeLaval предлага на животновъдите оборудване на световно и европейско равнище и качество