Нова фуражна добавка, разработена наскоро от група швейцарски учени в рамките на съвместен проект с частния бизнес от Великобритания, може да даде сериозен принос в борбата с глобалното затопляне благодарение на намалението на парниковите газове, отделяни от едрия рогат добитък, съобщава All About Feed.
Според специалистите на съвременното животновъдство се падат 18% от отделяните в атмосферата парникови газове. И това са официалните статистически данни. А може би реалната картина е още по-лоша.
На планетата едновременно се отглежда стадо от 1,5 млрд. крави, като всяка от тях отделя годишно по 120 кг метан - газ, който е 20 пъти по-вреден за атмосферата от въглеродния двуокис.
Предполага се, че към 2050 г. броят на кравите на Земята ще нарасне до 2,5 млрд. глави, което по всяка вероятност ще е ново предизвикателство за околната среда.
Но специалистите са убедени, че чрез промяна на дажбите на животните може съществено да бъде намалено натоварването и вече предлагат фуражна добавка, която според тях ще намали отделянето на метан от животните с 30%.
Едновременно с това комбинацията от такива фактори като прилагането на нови фуражни добавки и промяна на състава на дажбите са най-доброто решение, тъй като според учените тя ще може да предложи дори по-съществено намаление на метана.