Италиански съд постанови, че собственичка на куче трябва да получи 2 дни болнични за времето, в което се е грижила за оперираната си 12-годишна английска сетерка Сичола, вместо да си ползва платен отпуск.
Тя работи като бибилиотекарка в автономния държавен Университ "Ла Сапиенца" в Рим и печели делото с помощна на юристи от италианската Лига против вивисекцията (LAV). Това е първото подобно решение на италиански съд, съобщава BBC.
Съдията се съгласява с това, че случаят е от категорията "сериозни лични или семейни обстоятелства".
На библиотекарката, която живее сама с кучето си и не иска да се споменава името й, й били необходими 2 дни, за да се грижи за любимката си, което претърпяла операция на тумор в гърдите и заради проблеми с ларинкса. Тя намерила изоставеното куче в римски парк и оттогава живеят заедно.
Адвокатите й цитират италианското законодателство, според което хората, които обричат животните си на "тежки страдания", може да бъда осъдени на затвор от 1 година или да бъдат глобени до 10 000 евро.
Според президента на LAV Джанлука Феликети решението на съда е важна стъпка към признаването на това, че животните действително са членове на семейството. Сега всеки, който е в подобна ситуация, може да използва този прецедент.