Д-р Емилия Бенова

Още в древността за различните народи зелето е едновременно незаменима част от храната и лекарството.

Бялото зеле е най-лечебният сорт на този зеленчук. Лечебните свойства са благодарение на богатия набор от химични елементи, които съдържат.

Зелето е изключително богато на витамини. Сред тях е и доста рядко срещаният витамин U. Това е уникален фактор за лечение на язва. Витаминът, за съжаление, не издържа на топлинна обработка. Ето защо, за лечение на язви се препоръчва прясно зеле, под формата на сок. Консумирането на прясно зеле в тези случаи не се препоръчва, тъй като целулозата в листата натоварва болния стомах.

Бялото зеле е ценен източник на витамин С. В зеленчука той е в най-стабилна форма - под формата на аскорбинова киселина. Аскорбигенът не се унищожава дори по време на преработката - в киселото зеле се запазва активността повече от година.

Зелето е богато на тартронова киселина. Това съединение предотвратява превръщането на захарите в мазнини. Ето защо при затлъстяване зелето може да бъде основният продукт на диетата. Важно е да знаете, че киселината не издържа на топлинна обработка, но при мариноване съхранява активността си.

Наличието на голямо количество фибри засилва моториката в стомаха и подобрява чревната микрофлора. Ето защо зелето трябва постоянно да присъства в менюто на онези, които спазват диета.

Пектиновите съединения в зелето го правят изключително полезно при атеросклероза, заболявания на черния дроб, далака и на жлъчния мехур. Те елиминират “вредния” холестерол. Пектините също неутрализират лъченията, заради което зелето е много полезно и за хора, които работят с компютъра за дълго време.

Целулозата в зелето може да предизвика метеоризъм (подуване). Затова при използването с лечебна цел и по-добре да се приема зелев сок. Сокът трябва да се пие прясно приготвен, може да се съхранява най-много един ден след приготвянето. Започнете да приемате на малки дози, за да проследявате реакцията на тялото.

Сокът от зеле може да помогне при някои видове екземи, невродермит, псориазис. Разреден с вода е ефективен при лечение на стоматит, а сварен със захар, е отличен антисептично и противовъзпалително средство (половин чаена лъжичка захар на 1/2 чаша сок). Също така има добро отрезвяващо действие, подобно на киселото зеле.

Зелето увеличава уринирането. По тази причина го препоръчват при бъбречни заболявания и камъни в бъбреците.

Зеленчукът има благоприятен ефект при жените в менопауза. Полезен е и за хора, страдащи от увреждане на нервната система, дисфункция на щитовидната жлеза и др.

Много от специалистите смятат, че зелето е незаменимо в случаите на авитаминоза, диабет, различни възпаления. При подагра, ревматизъм и различни тумори върху болните места се поставят компреси от зелеви листа.