Първо трябва да приберем цветята, които ще се повредят от по-ниските температури

Гергана Младенова

Въпреки лошото и студено начало октомври ни поднася и много цветове - топли цветове. Поглеждали ли сте скоро към гората? Есента е красива! Жълти, оранжеви и червени листата на дърветата застилат земята и подсказват, че зимата наближава. Зазимяването на цветната градина става все по-неотложно.

Започваме постепенно от най-нежните и капризни екземпляри. Ако някой се е осмелил да изнесе навън орхидеи, особено фаленопсиси, отдавна вече трябва да ги е прибрал. Представителите на орхидееното семейство, за които студът не е страшен, са дендробиум и цимбидиум. Те ще се чувстват добре навън, докато температурата не падне трайно до 10 градуса. Тези условия дори могат да провокират развитие на цветоноси. Дендробиумът има нужда от студен период, за да зацъфти. Цялата процедура по прибирането трябва да включва почистване, обезпаразитяване и настаняване на светло и умерено топло място.

Следват бегониите. За тях сланата е най-опасна. Листнодекоративните видове бегонии се почистват и прибират без проблем, а грудковите вече трябва да се приспят. Намаляването на поливките и скъсяването на деня ще провокират отмиране на листната маса. След това грудката трябва да се извади от почвата и да се съхрани през зимата в хладно и сухо помещение.

Импатиенсът Нова Гвинея, фуксиите, абутилонът, стайните хибискуси, каланхоето и още много други цъфтящи растения също трябва да се приберат. Същото важи и за хлорофитума, калатеите, палмите и фикусите.

Почистване, дезифекция и дезинсекция са мерките, които трябва да вземем преди прибирането.

Растенията, които могат да почакат, са олеандрите, цитрусовите, дипладенията и бугенвилията.

Приберете мушкатата, щом им почервенеят листата

За сакъзчетата се погрижете по-рано

Дилемата е да режа или да не режа все още? Отговорът е прост. Не режете! Не бързайте да прибирате, особено мушкатата, но бъдете в готовност да го направите. Температурите до около 10, дори 5-8 градуса не са опасни, но сланата е. Ако обаче има вариант да защитите тези растения от нея, те могат да цъфтят поне до края на месеца.

За индикатор дали е време за прибиране могат да послужат листата на мушкатото. Когато им стане студено, те ще променят цвета си от зелен в червен. Имайте предвид обаче, че става въпрос само за мушкатата. Сакъзчетата и англиските мушката не са толкова издръжливи на ниски температури, за тях трябва да се погрижите по-рано.

Колкото и да е дъвкан въпросът по зазимяването на пеларгониумите, ще го преговорим отново. Растенията се прерязват на 10-15 см над почвената повърхност задължително над възел. В тази основа трябва да останат поне 4-5 възела, от които растението ще развие нови разклонения следващата година. Саксията се почиства, полива се, ако е необходимо, и се прибира в тъмно и хладно помещение. През зимата се полива само при необходимост толкова, че да не пресъхне тотално почвата, а заедно с нея и кореновата система.

Изрязаните стъбла с зелена листна маса може да се вкоренят. Подготвят се резници с дължина до 10 см. Отрезът трябва да е гладък и на не повече от 5-8 мм под последния възел. За да завехне раната, резниците се оставят за няколко часа или цяло денонощие. След това се потапят в чашка с вода или директно се засаждат в малки саксийки. Напролет младите растения се пресаждат и ще зацъфтят доста преди майчиното.

Какво да правим с луковичните и грудковите

Октомври ни дава последен шанс за засаждането на пролетните - кокичета, лалета, нарциси, минзухари и мускари и т.н. Всяка луковица се засажда на двойно по-голяма дълбочина от диаметъра ѝ - големите луковици се поставят най-дълбоко, а по-дребничките - плитко. Острият край на луковицата сочи нагоре, а брадичките - надолу. Следва покриване с почва и поливка, ако е необходимо. За запазване на влагата и защита от измръзване върху учатъка с луковици може да се разхвърлят растителни остатъци, а напролет да се отстранят, за да не пречат на развитието на цветята.

Повечето гладиоли вече прецъфтяха, но все още има някои цъфтящи. За да не изгубим луковицата, е редно да ги защитим от сланата, а най- добре направо да ги приберем.

Луковицата се изважда от почвата, почиства се и, ако листната маса не е отмряла, се прерязва на 10 см. Така подготвена, всяка луковица на гладиол трябва да се остави да просъхне и да се прибере в хартиен плик с надпис. В периода на съхранение периодично се проверява за загниване. Ако има наличие на гнилостен процес, болната ликовица се изхвърля, а останалите се проверяват по-често и внимателно.

Далиите още цъфтят, но е време да прекратим жизнения им цикъл. Ако не ние, то сланата ще го направи. Първата слана, която падне, ще повреди цветовете и листната маса. Единият вариант е да изчакаме това да се случи и тогава да приберем грудката, а другият - да изпреварим събитията и да сме спокойни, че няма да има повреди от измръзване и дори загуба на екземпляри.

При гергините процедурата по прибирането на грудката е сходна с тази на гладиолите - почистване, просушаване и прибиране в хладно и тъмно помещение. Единствената разлика е, че е по-добре да се съхранят в касетка с отвори, отколкото в хартиен плик.

Многогодишните цъфтящи

Все още могат да се съберат семена и от едногодишни

Всяко растение следва определен цикъл през годината. Едни цъфтят през горещото лято, а други предпочитат хладната есен. Тези, които са прецъфтели, са готови за зимата, а ние само трябва да ги почистим от отмряла листна маса или счупени клонки.

Времето е подходящо все още за размножаване или преместване, затова планирайте бъдещия изглед на градината си разумно. Цветята, които са прецъфтели наскоро, сега дават семена. Гайлардии, рудбекии, ангелски тромпет (датура), ехинацея и други са цветята, от които може да се съберат и съхранят семена с цел размножаване догодина.

Все още може да се съберат семена и от едногодишните цинии, винки, тагетеси, мирабилис, тумбергии и т.н. За съхранението им е необходимо сухо помещение и задължителните надписи - от какво са семената и евентуално какъв е цветът на растението.

Цветята, които още цъфтят, нека красят градината. Астри, хризантеми, пирени и други са неуморни в хладното време. За тях може би е най-добре да се погрижим напролет. Тогава ще се отстранят отмрелите клонки и ще се подхранят, за да се развият по-пищни и големи храстчета. Задачата ни през периода на цъфтеж е да почистваме прецъфтелите цветове и да се радваме на красотата им.

Декоративните храсти и дръвчета

Почистете счупените клонки, махнете опадалите листа

Вечнозелените чакат последна подстрижка и почистване. Оформянето им може да се извърши малко по-дълбоко, за да се запазят размерът и формата. Всички счупени клонки трябва да се почистят, а ако има опадали листа, да се отстранят. В растителните остатъци зимуват много фитопатогени и неприятели на растенията, т.е. това е предпазна мярка за следващата година.

Към края на месеца някои храсти трябва да се завържат, че когато падне сняг и натежи по клоните, да не се пречупят или най-малкото да се изкривят.

При листопадните растения задачите са сходни - кроене и почистване. Опадалите листа, особено на заболели растения, се изхвърлят. Те и за компост не трябва да се използват.

Също към края на месеца специално внимание трябва да се обърне на розите

Но не бързайте! Много рози още цъфтят и тепърва отварят нови пъпки. При тях се налага така нареченото загърляне. То предпазва кореновата шийка и мястото на присаждане от измръзване. Загърлянето се извършва преди замръзване на горния почвен слой. Оформя се купчинка от пръст около основата на храста. Височината и широчината ѝ са около 30 см. През пролетта купчинката пръст трябва да се отстрани, за да не загние стъблото или да не се образуват нови корени по-плитко.

Правилото за отстраняване на отмрялата листна маса при розите важи с пълна сила. В тях зимуват причинителите на редица заболявания като черни листни петна, ръжда, мана и други.

При кроенето на много храсти се практикува вкореняване на нови резници. Най-лесният начин те да се вкоренят е като една трета от тях се покрие с почва и отгоре им се сложи буркан или шише, които да поддържат влажността и температурата. Нещо като малка индивидуална оранжерийка. При розите този метод работи безотказно.

Времето през октомври е много подходящо и за засаждане на нови видове дървета и храсти.

Октомври е подходящ за подхранване

През месеца може да подхраните градината с оборски тор, компост от калифорнийски червеи или синтетични торове с бавно освобождаване на хранителни вещества и високо съдържание на фосфор и калий. Торовете може да се разхвърлят само на определени участъци или в цялата градина, но задължително трябва да се прекопае след това.

С наближаването на зимата зелената морава също има нужда от последни грижи. До падането на сняг тя се коси на 7 см и се почиства старателно от отмряла растителна тъкан. Ако тепърва планирате да създавате морава, побързайте. Ноември вече ще е късно и резултатите няма да са задоволителни.

Към края на октомври ще трябва да се зазими и поливната система. Продухването ѝ е наложително, за да няма спукани тръби или маркучи, ащо замръзне водата в тях.

След това прибираме инструментите, почистваме ги и вече можем да се отдадем на заслужена почивка на топло вкъщи.

И не забравяйте - цветята обичат хората.