Короядът, който от години убива горите на Витоша, се е прехвърлил и в парка на резиденция "Бояна". До момента са поразени 528 дървета.

Това съобщи шефката на комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева пред "24 часа".

Изсичането на дърветата от парка на правителствената резиденция става след молба на нейния управител до "Зелени системи". Проверки и експертизи на учени са установили 528 заразени дървета и комисията е издала разрешение те да бъдат отсечени.

Поразените дървета са бял бор. Те трябва да бъдат отсечени максимално бързо, след което да бъдат изнесени от гората на парковата част на резиденцията и да бъдат унищожени, обясни Радева.

Короядът се разпространява изключително бързо и, ако се забавим и отсечените дървета не бъдат унищожени, ще бъдат заразени още, обясни Радева.

След като бъде прочистена гората на резиденция "Бояна" на мястото на заразените дървета ще трябва да бъдат засадени нови. Изискването на експертите и общината обаче е те да не са от вида бял бор. Този вид лесно се заразява и не е типичен за България. Според Радева препоръката е да бъдат засадени други видове широколистни и иглолистни дървета.