Много често неопитните градинари ги подрязват до корен

Резитба на божурите след прецъфтяване категорично не бива да се прави, тъй като именно тогава се залагат цветните пъпки, които ще се превърнат в разкошни цветове през следващата година. Пак през този период божурите започват да се запасяват с хранителни вещества, благодарение на които растението ще се развива след това.

И броят на листата на храста има немаловажно значение в този процес. Поради това, ако отрежете до корен цветоносите и листата, рискувате съществено да отслабите и дори безвъзвратно да погубите божурите.

Кога и как се режат

За да ви радват и догодина божурите с красиви и пищни цветове, не бива изцяло да отрязвате цветоносите с прецъфтелите пъпки. Необходимо е да оставите долната част на цветоноса с 2-3 листа.

До корен божурите може да се подрежат само през есента, след настъпването на устойчиви и продължителни студове. При това над пъпките трябва да се оставят пънчета с височина 20-30 мм и сигурна защита от студовете.

Подхранване

Грижите за младите (до 3 години) храсти на божурите включват само редовно поливане и подхранване. По-възрастните храсти имат нужда от редовно подхранване. За да бъде божурът здрав и силен и обилно покрит с цветове, той трябва да се подхрани поне 3 пъти.

Прави се така:

Първото подхранване на божурите се прави рано напролет, когато започва да се топи снега.

Върху почвата около храста се насипват 10-15 грама азот и 10-20 грама калий. Внасянето на торовете трябва да се направи внимателно, за да не попаднат върху шийката на храста.

Разтворени във водите от топенето на снега, те ще попият в почвата и ще подхранят растението.

Второто подхранване се прави по време на формирането на пъпките, за да се подобри качеството на цветовете. За целта се внасят 15-20 грама фосфор, 10-15 грама калий и 8-10 грама азот.

Третото подхранване се провежда 10-14 дни след прецъфтяване.

След прецъфтяването, започват да се залагат цветните бутони за следващата година и тогава няма нищо по-добро за растението от подхранването му със смес от 10-15 грама калий и 15-20 грама фосфор.

Пресаждане

Най-подходящото време за пресаждането на божурите е ранната есен (края на август - началото на септември).

Дотогава растението е успяло да натрупа достатъчни запаси от хранителни вещества, а атмосферните условия му позволяват да се вкорени добре.

За да пресадите божурите успешно, трябва да вземете под внимание следните моменти:

подземната част на храста е голяма, затова ямата за пресаждането трябва да бъде не по-плитка от 50-60 см;

пресаждането започва с резитба на храста, оставяйки една трета от него;

пресаждането на божурите трябва да се прави много внимателно, като се внимава да не се повредят корените и пъпките;

след като се изкопаят корените се отстраняват всички болни и загнили части, а останалото коренище се разделя на няколко части така че на всяка част да има не по-малко от 5-6 пъпки;

разделените части на коренището се разсаждат в предварително подготвените ями, като се внимава най-горната пъпка да се намира на дълбочина не по-малко от 5 см;

почвата около пресадените божури не се отъпква, за да не се повредят пъпките;

след пресаждането божурите се поливат и се добавя оборска тор;

при необходимост божурите може да се пресадят и напролет, но това не се отразява много добре на растението - то става слабо и цъфти вяло.