Това лято доста земеделски култури пострадаха от градушки. Животновъдите, които пускат стадата си да пасат на такива ниви, трябва да знаят, че тази паша може да е опасна, тъй като съществува висок риск от отравяне с нитрати, съобщава Alberta Farmer. Затова американската експертка по животновъдство Андреа Хенсън съветва, преди изхранване фуражът да се тества за нитрати.
Равнището на нитрати в културите, оставени на полето, може да се повиши. При засушаване и градушки са натрупват повече нитрати в едногодишните растения. Рискът от отравяне на животните с нитрати е доста по-нисък при многогодишните култури.
Например многогодишната люцерна запазва азота и "го използва" само при необходимост. В годишната реколта от люцерна нитратите се натрупват в зависимост от растежа.
Най-обикновеният тест на фуража е основно правило, което ще ви помогне за правилния мениджмънт в животновъдството, напомня Хенсън.
Фураж, съдържащ нитрати, може да се използва, но равнището на нитратите трябва да се контролира: колкото е по-високо равнището, толкова повече трябва да се разрежда дажбата.
При поглъщането нитратите се превръщат в нитрити. Ако равнищата са прекалено високи, търбухът на едрия рогат добитък не се справя с тях и нитритите попадат в кръвоносната система. Резултатът прилича на отравяне с въглероден оксид: при увеличаване на честотата на сърдечните съкращения и мускулните спазми започва повръщане и затруднено дишане. Животното се клати, а областта около устата посинява заради недостиг на кислород. Кръвта на животните, които умират от отравяне с нитрити, често е шоколадовокафява.
Коментари