При гръмотевична буря на открито в планината хората трябва да бъдат далеч от водни басейни. Това каза Камен Якимов от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитиран от "Фокус".

„Има няколко основни правила в случай, че ви застигне на открито гръмотевична буря. По възможност трябва по най-бързия начин да се изнесете към по ниските части, да не стоите на най-високата част на релефа. Не трябва да се движите, а да седнете и да изчакате в неподвижно положение преминаването на гръмотевичната буря. Ако сте в група, е хубаво да се разпръснете и да не сте близо един до друг. Всички метални предмети крият риск за привличане на гръмотевици. Ето защо те трябва да бъдат далеч от вас“, обясни Якимов.

Той подчерта, че не бива да се крием под единични дървета, а в скални нисши в никакъв случай не би трябвало да се облягаме на скалата особено ако е мокра, защото е проводник на електричество. „Когато има гора, е хубаво да влезете в по-гъстата й част. Там ще бъдете по-защитени. Има различни почви, които по различен начин са склонни да привличат върху себе си мълнии. Тези, които са с повишено съдържание на желязна руда ги привличат. Такива са районите на Вежен, някои други части от Стара планина. Друг важен момент е да се знае, че при гръмотевична буря трябва да бъдете далеч от водни басейни, като планински езера, реки. Категорично не трябва да бъдете във водата“, допълни Якимов.

По думите му рибарите в по-голямата си част използват карбонови въдици, а те привличат мълниите. „Не са редки случаите на нещастия с рибари в планинските езера, поразени от мълния. Почти всяка година имаме подобни случаи. За тази година нямам информация дали е постъпвал при нас сигнал за пострадал от мълния човек“, каза още Камен Якимов.