Специализирано звено "Антикорупция" привлече към наказателна отговорност бившия депутат Живко Мартинов и директора на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич Розалина Брайкова, съобщи Добрич онлайн.

Звеното при Софийска градска прокуратура днес повдигна обвинение на Живко Мартинов – бивш народен представител от 44-то Народно събрание. Той е привлечен към наказателна отговорност за шест отделни престъпления - принуда, закана, осуетено наказателно преследване, заплашване и принуда към органи на властта.

Спрямо Живко Мартинов е определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 45 000 лева, вносима в 10-дневен срок.

В хода на провежданото разследване прокурорите са събрали доказателства и за извършено престъпление по служба от Розалина Брайкова - директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Днес тя бе привлечена към наказателна отговорност затова, че на 13 юли в град Добрич, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да причини вреда на конкретно дружество, е нарушила служебните си задължения.

Спрямо Брайкова е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лева, вносима в 10-дневен срок.